Serniki jaglane rozgłos zdobyły na fali popularności weganizmu. Zakorzeniły się na stałe w Polsce wśród weganów i niemal każdy słyszał o nim pewnie nie raz. Jednak ja weganką nie jestem. Za to lubię zdrowe rzeczy, zwłaszcza kiedy są zarazem pyszne. A ten “sernik” z pewnością taki jest.
Zdrowe i słodkie. Brzmi jak coś nierealnego.. Ale oto jest – sernik z kaszy jaglanej, czyli produktu super food, który wpisuje się na pierwsze miejsce wśród kasz i plasuje bardzo wysoko w rankingu ogólnoświatowym najzdrowszych produktów w ogóle.
Czy sernik smakuje jak sernik? Ha, to jest dobre pytanie, bo jak się wie, że w środku nie ma sera, tylko kasza, to człowiek wyczuwa jakiś myk. Jednak gdy poczęstujemy nim gości, pochwalą nas za intensywny smak i ciekawą fakturę.
Sernik malinowy jaglany bez pieczenia.
Blaszka około 27×37 cm
Składniki:
- 300 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
- 500 g malin (mogą być także mrożone)
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody do kaszy
- 2 galaretki o smaku malinowym
- 1,5 szklanki wrzątku do galaretki
- 240 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić produktami krowimi, np. kremówką czy jogurtem)
- 4 łyżeczki żelatyny na 80 ml wody
- cukier z prawdziwą wanilią
- cukier puder lub inna substancja słodząca np. słodzik do poprawienia smaku i nadanie słodyczy
Wykonanie:
Ciasteczka rozkruszyć na mak. Masło rozpuścić w garnuszku, po czym dołożyć do ciastek, zmiksować i wyłożyć nimi spód blachy, dokładnie uciskając.
Kaszę dokładnie wypłukać, najlepiej 3-4 razy, po czym odsączyć. W rondlu zagotować dwie szklanki wody i na wrzątek wsypać kaszę. Gotować około 15 minut – do miękkości, na niedużym ogniu. Zostawić, by kasza lekko przestygła.
Do misy miksera/malaksera włożyć nadal ciepłą kaszę oraz maliny (około 300 g). Zmiksować. Im masa będzie gładsza, tym lepiej. Dobrze, by kasza się rozbiła.
W miedzyczasie przygotować żelatynę w ilości 4 łyżeczki na 80 ml wody – wg opisu na opakowaniu.
Do jaglanki dodać cukier z wanilią, cukier puder, śmietankę, a także stopniowo żelatynę. Dokładnie połączyć.
Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, a gdy zacznie tężeć, wylać ją razem z pozostałymi 200 g malinami na wierzch naszego sernika.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Karol
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
To musi być dobre 😉 Super przepis…
Karol
13 września, 2017 @ 11:19 am
To musi być dobre 😉 Super przepis…
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:00 am
Nigdy nie jadłam takiego. Musze w końcu spróbować. Znajomi bardzo chwalą… 🙂
Anna Maciejewska
27 września, 2017 @ 5:09 pm
Nigdy nie jadłam takiego. Musze w końcu spróbować. Znajomi bardzo chwalą… 🙂