Skip to content

Bigos z piekarnika

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Bigos z piekarnika to jedno z dań, które robię dość często. Mowa tu oczywiście o tym kapuścianym bigosie, który jest naszym narodowym daniem. Wiosną piekę go z młodej białej kapusty, a im bliżej zimy, stawiam na kapustę włoską. Bigos z piekarnika jest bardzo prosty w wykonaniu, znacznie szybciej go zrobimy niż ten tradycyjny i przede wszystkim jest znacznie lżejszy, wręcz można go zajadać na diecie. Do tego jest aromatyczny, treściwy i o głębokim smaku. Pieczenie sprawia, że smak potraw nabiera także słodyczy. Porcja, na którą podaję poniżej składniki, jest spora, więc naszykujcie sobie konkretne naczynie żaroodporne. Warto zrobić go więcej, by mieć na dwa obiady. 

bigos z piekarnika

Bigos z piekarnika

Składniki:

  • Bardzo duża główka młodej kapusty białej (lub dwie mniejsze) bądź kapusty włoskiej
  • 1 kg karkówki
  • 30 dag owędzanego boczku
  • 1 szklanka suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • 2 białe cebule
  • 500 ml passaty pomidorowej, lub pomidorów krojonych w zalewie własnej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • dwa ząbki czosnku
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy, ostra papryka – suszone przyprawy
  • sól
  • 2-3 ogórki kwaszone
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina.

 

Wykonanie:

Grzyby wypłukać i  namoczyć w wodzie przez noc. Posolić, wstawić na gaz i ugotować na miękko. Odcedzić, ale zostawić 300 ml wywaru. Pokroić je na drobniejsze kawałki.

Kapustę poszatkować i posolić. Można to zrobić np. dnia poprzedniego, wtedy warzywo szybciej zmięknie i straci na objętości.

Karkówkę pokroić na drobne kawałeczki.

Boczek pokroić, wrzucić go do rondla i chwilę podsmażyć, by zaczął wytapiać się tłuszcz. Dodać posiekaną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć aż się zarumieni. Dolać wino, passatę, koncentrat. Doprawić do smaku pieprzem, solą, ostrą papryką, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować około 10 minut, by smaki się przegryzły. Sos powinien być pikantny.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso. Oprószyć je delikatnie pieprzem i solą. Na mięso wyłożyć kapustę. Wylać na nią równomiernie wywar z grzybów i ucisnąć. Na kapustę wyłożyć grzyby, posiekane drobno ogórki i suszone pomidory. Na sam wierzch wyłożyć sos pomidorowy. Całość szczelnie przykryć (można zabezpieczyć folią aluminiową). Wstawić do piekarnika na 90 minut w 170 stopni. Po tym czasie wyjąć, odkryć, dokładnie wymieszać. Teraz spróbować, czy nie potrzeba doprawić solą, czy pieprzem i znów wstawić do piekarnika, tym razem bez przykrycia. Piec jeszcze 40 minut, w razie potrzeby mieszając.

Smacznego!

<<Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe>>

 

bigos z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *