Bigos z piekarnika to jedno z da?, kt?re robi? do?? cz?sto. Mowa tu oczywi?cie o tym kapu?cianym bigosie, kt?ry jest naszym narodowym daniem. Wiosn? piek? go z m?odej bia?ej kapusty, a im bli?ej zimy, stawiam na kapust? w?osk?. Bigos z piekarnika jest bardzo prosty w wykonaniu, znacznie szybciej go zrobimy ni? ten tradycyjny i przede wszystkim jest znacznie l?ejszy, wr?cz mo?na go zajada? na diecie. Do tego jest aromatyczny, tre?ciwy i o g??bokim smaku. Pieczenie sprawia, ?e smak potraw nabiera tak?e s?odyczy. Porcja, na kt?r? podaj? poni?ej sk?adniki, jest spora, wi?c naszykujcie sobie konkretne naczynie ?aroodporne. Warto zrobi? go wi?cej, by mie? na dwa obiady.
Bigos z piekarnika
Sk?adniki:
- Bardzo du?a g??wka m?odej kapusty bia?ej (lub dwie mniejsze) b?d? kapusty w?oskiej
- 1 kg kark?wki
- 30 dag ow?dzanego boczku
- 1 szklanka suszonych podgrzybk?w lub prawdziwk?w
- 2 bia?e cebule
- 500 ml passaty pomidorowej, lub pomidor?w krojonych w zalewie w?asnej
- 2 ?y?ki koncentratu pomidorowego
- dwa z?bki czosnku
- ziele angielskie, li?? laurowy, pieprz zio?owy, ostra papryka – suszone przyprawy
- s?l
- 2-3 og?rki kwaszone
- 100 g pomidor?w suszonych
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina.
Wykonanie:
Grzyby wyp?uka? i namoczy? w wodzie przez noc. Posoli?, wstawi? na gaz i ugotowa? na mi?kko. Odcedzi?, ale zostawi? 300 ml wywaru. Pokroi? je na drobniejsze kawa?ki.
Kapust? poszatkowa? i posoli?. Mo?na to zrobi? np. dnia poprzedniego, wtedy warzywo szybciej zmi?knie i straci na obj?to?ci.
Kark?wk? pokroi? na drobne kawa?eczki.
Boczek pokroi?, wrzuci? go do rondla i chwil? podsma?y?, by zacz?? wytapia? si? t?uszcz. Doda? posiekan? drobno cebul? oraz czosnek przeci?ni?ty przez prask? i sma?y? a? si? zarumieni. Dola? wino, passat?, koncentrat. Doprawi? do smaku pieprzem, sol?, ostr? papryk?, li?ciem laurowym i zielem angielskim. Gotowa? oko?o 10 minut, by smaki si? przegryz?y. Sos powinien by? pikantny.
Na dno naczynia ?aroodpornego wy?o?y? mi?so. Opr?szy? je delikatnie pieprzem i sol?. Na mi?so wy?o?y? kapust?. Wyla? na ni? r?wnomiernie wywar z grzyb?w i ucisn??. Na kapust? wy?o?y? grzyby, posiekane drobno og?rki i suszone pomidory. Na sam wierzch wy?o?y? sos pomidorowy. Ca?o?? szczelnie przykry? (mo?na zabezpieczy? foli? aluminiow?). Wstawi? do piekarnika na 90 minut w 170 stopni. Po tym czasie wyj??, odkry?, dok?adnie wymiesza?. Teraz spr?bowa?, czy nie potrzeba doprawi? sol?, czy pieprzem i zn?w wstawi? do piekarnika, tym razem bez przykrycia. Piec jeszcze 40 minut, w razie potrzeby mieszaj?c.
Smacznego!
<<Zobacz inne przepisy na dania jednogarnkowe>>