Pizza z grilla. Wydawać by się mogło, że to dziwny pomysł 🙂 No bo po co grillować coś, co z powodzeniem można upiec w piekarniku? Tymczasem, taka pizza pachnie tak bardzo, jak tylko może pachnieć pizza pieczona w piecu opalanym drewnem, w dymie, na prawdziwie włoski i jedyny w swoim rodzaju sposób. To jest coś przesmacznego. Taką pizzę miałam przyjemność jeść zaledwie raz w życiu i naprawdę nigdy nie jadłam bardziej aromatycznego, pachnącego ciasta. Aż dotąd. Z pizzą z grilla jest podobnie. Ten zapach… Tego nie da się osiągnąć w piekarniku. Takie rzeczy można osiągnąć jedynie dzięki pieczeniu w dymie.
Jeżeli lubisz czasem posiedzieć przy grillu, bardzo zachęcam do spróbowania. To danie zachwyci Twoich gości. Jeżeli organizujesz większe posiadówki, warto pizzę przygotować nawet kilka dni wcześniej, upiec w piekarniku na jednorazowej blaszce grillowej, zamrozić, a potem na grillu odmrozić. Jeżeli masz więcej czasu, zrób sobie tę przyjemność, przygotuj świeże składniki i upiecz wszystko według poniższych wskazówek.
Pizza z grilla
Pizzę z grilla przygotowujemy na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie i pod przykryciem. Warto najpierw przygotować tłuste potrawy, z których wytapiający się tłuszcz ułatwia utrzymanie późniejszej temperatury. Im większy grill i jego palenisko, tym lepiej – łatwiej jest kontrolować wypiekanie, gdyż ciasto nagrzewa się równomiernie w każdym miejscu. Do tego przepisu nie potrzeba kamienia, czy jednorazowych blaszek. Pieczemy pizzę bezpośrednio na ruszcie.
Pizza z grilla – 2 sztuki średniej wielkości:
Ciasto:
- 1 szklanka ciepłej wody
- opakowanie drożdży instant 7 g
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej 550
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy na godzinę do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Sos marinara:
- 1 szklanka passaty pomidorowej, pomidorów krojonych z puszki lub soczystych siekanych pomidorów malinowych obranych ze skórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 nieduża biała cebula
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- 50 ml oliwy
- sól i pieprz
Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulkę. Gdy będą miękkie, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy około 10 minut. Jeżeli sos jest mało słodki, możemy odrobinę go posłodzić.
Pozostałe składniki:
- 10 plasterków owędzanego boczku
- 10 plasterków salami
- 30 dag tartego żółtego miękkiego sera
- 20 dag podsmażonych pieczarek w plastrach
- oliwa do natłuszczenia kratki
Wykonanie:
Ciasto wałkujemy na okrągły placek. Kładziemy je na posmarowanym oliwą ruszcie i przykrywamy pokrywą. Pieczmy nad rozżarzonym brykietem lub drewnem przez dwie-trzy minuty, aż spód lekko zbrązowieje, a na wierzchu zaczną powstawać wybrzuszenia wrzącego ciasta. Wtedy przewracamy. Teraz smarujemy podpieczone ciasto sosem, nakładamy dodatki i znów przykrywamy, aż ser się rozpuści. Podobnie postępujemy z drugą pizzą.
Smacznego!
<<Zobacz przepisy na inne wytrawne wypieki>>