Skip to content

Pizza z grilla z sosem marinara

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pizza z grilla. Wydawać by się mogło, że to dziwny pomysł 🙂 No bo po co grillować coś, co z powodzeniem można upiec w piekarniku?  Tymczasem, taka pizza pachnie tak bardzo, jak tylko może pachnieć pizza pieczona w piecu opalanym drewnem, w dymie, na prawdziwie włoski i jedyny w swoim rodzaju sposób. To jest coś przesmacznego. Taką pizzę miałam przyjemność jeść zaledwie raz w życiu i naprawdę nigdy nie jadłam bardziej aromatycznego, pachnącego ciasta. Aż dotąd. Z pizzą z grilla jest podobnie. Ten zapach… Tego nie da się osiągnąć w piekarniku. Takie rzeczy można osiągnąć jedynie dzięki pieczeniu w dymie.

Jeżeli lubisz czasem posiedzieć przy grillu, bardzo zachęcam do spróbowania. To danie zachwyci Twoich gości. Jeżeli organizujesz większe posiadówki, warto  pizzę przygotować nawet kilka dni wcześniej, upiec w piekarniku na jednorazowej blaszce grillowej, zamrozić, a potem na grillu odmrozić. Jeżeli masz więcej czasu, zrób sobie tę przyjemność, przygotuj świeże składniki i upiecz wszystko według poniższych wskazówek.

pizza z grilla

Pizza z grilla

Pizzę z grilla przygotowujemy na bardzo mocno rozgrzanym ruszcie i pod przykryciem. Warto najpierw przygotować tłuste potrawy, z których wytapiający się tłuszcz ułatwia utrzymanie późniejszej temperatury.  Im większy grill i jego palenisko, tym lepiej – łatwiej jest kontrolować wypiekanie, gdyż ciasto nagrzewa się równomiernie w każdym miejscu. Do tego przepisu nie potrzeba kamienia, czy jednorazowych blaszek. Pieczemy pizzę bezpośrednio na ruszcie.

 

Pizza z grilla – 2 sztuki średniej wielkości:

Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • opakowanie drożdży instant 7 g
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej 550

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy na godzinę do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Sos marinara:

  • 1 szklanka passaty pomidorowej, pomidorów krojonych z puszki lub soczystych siekanych pomidorów malinowych obranych ze skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 nieduża biała cebula
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • 50 ml oliwy
  • sól i pieprz

Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulkę. Gdy będą miękkie, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy około 10 minut. Jeżeli sos jest mało słodki, możemy odrobinę go posłodzić.

Pozostałe składniki:

  • 10 plasterków owędzanego boczku
  • 10 plasterków salami
  • 30 dag tartego żółtego miękkiego sera
  • 20 dag podsmażonych pieczarek w plastrach
  • oliwa do natłuszczenia kratki

 

Wykonanie:

Ciasto wałkujemy na okrągły placek. Kładziemy je na posmarowanym oliwą ruszcie i przykrywamy pokrywą. Pieczmy nad rozżarzonym brykietem lub drewnem przez dwie-trzy minuty, aż spód lekko zbrązowieje, a na wierzchu zaczną powstawać wybrzuszenia wrzącego ciasta. Wtedy przewracamy. Teraz smarujemy podpieczone ciasto sosem, nakładamy dodatki i znów przykrywamy, aż ser się rozpuści. Podobnie postępujemy z drugą pizzą.

 

Smacznego!

 

<<Zobacz przepisy na inne wytrawne wypieki>>

pizza z grilla

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.