Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym to danie, które aż się prosi o przygotowanie w taką jesień, jaką mamy aktualnie za oknem. Bo raz, że pogoda wręcz zmusza do siedzenia w domu i rozpieszczania domowników pysznymi potrawami, a dwa, że grzybów wciąż jest w lasach pod dostatkiem i wygląda na to, że jeszcze przez kilkanaście dni będziemy się nimi cieszyć.
Ravioli to włoska odmiana pierogów, którą od naszych polskich odróżnia nie tyle ile ciasto (różnica jest naprawdę minimalna), ale głównie forma sklejania i kształt. Podczas gdy my pierogi wycinamy i sklejamy, tworząc półksiężyce – Włosi nakładają na siebie ciasto poprzekładane farszem, przyciskają i dosłownie rozkrawają je nożem, czy radełkiem, formując w bardzo prosty i szybki sposób cały blat ravioli. Oczywiście można użyć specjalnych foremek do ravioli, ale jeżeli nie macie w domu, to tak naprawdę nic nie tracicie.
Farsz ze świeżych borowików fenomenalnie komponuje się z sosem z suszonych borowików i dodatkiem odrobiny zielonej pietruszki, sprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak.
Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym
Ravioli z borowikami – Ciasto:
- białko do smarowania ciasta
- 1 g soli
- 5 łyżek wody
- 4 jaja całe i żółtko
- 500 g mąki pszennej.
Mąkę, sól, roztrzepane jaja i wodę zagniatamy na jednolite gęste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (w tym czasie przygotujemy resztę), by zmiękło.
Ravioli z borowikami – Farsz:
- 1 kg borowików (podgrzybki, prawdziwki itp.)
- 2 cebule
- 1 średnia marchew
- nieduży korzeń pietruszki
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- 150 ml czerwonego pół wytrawnego lub wytrawnego wina
- 100 ml rosołu
- pieprz i sól
- liść laurowy.
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną cebulę, posolić i podsmażyć przez 5 minut. Dolać wino, rosół, dołożyć grzyby, startą marchew i pietruszkę, liść laurowy oraz pieprz i gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, by masa odparowała i zgęstniała. Całość powinna mieć mocny, zdecydowany smak. W razie potrzeby doprawić odrobiną pieprzu. Odstawić, by farsz przestygł.
Ravioli z borowikami – Sos:
- kilka świeżych kapeluszy borowików (można dać suszone)
- sól i pieprz
- płaska łyżka mąki pszennej + woda potrzebna do jej rozrobienia
- łyżka masła
- pół cebuli drobno posiekanej
- 250 ml wrzącej wody
- dodatek do przybrania: posiekana natka pietruszki.
W rondelku rozpuścić masło, a na nim podsmażać przez 10 minut oprószoną solą cebulę i borowiki. Dolać wrzącą wodę, zagotować i gotować jeszcze przez chwilę, aby składniki na sos były miękkie. Następnie sos zaciągnąć mąką rozrobioną z wodą, ewentualnie doprawić pieprzem.
Ravioli z borowikami – Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować jak najcieniej – 1 mm. Jeżeli posiadacie maszynkę do makaronu, warto teraz z niej skorzystać. Na jednej połowie ciasta ułożyć w odległości około 3 cm od siebie farsz, a drugą połowę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem jaja. Tę posmarowaną część nałożyć na tę z farszem i docisnąć, pilnując, by z ravioli uszło całe powietrze (najlepiej zacząć sklejać od środka). Następnie, gdy ciasto jest złączone, za pomocą np. radełka wyciąć kwadratowe ravioli. Brzegi także można zabezpieczyć odrobiną białka.
W dużym garnku zagotować posoloną wodę, włożyć do niej pierożki i od momentu wypłynięcia, gotować około 4 minuty (ja zawsze w pierwszym rzucie wyjmuję jednego i sprawdzam, jeżeli potrzeba chwilkę dłużej, to przedłużam czas).Pierogi podajemy gorące, polewamy sosem grzybowym i oprószyć odrobiną natki pietruszki.
Smacznego!
Magda
17 kwietnia, 2018 @ 9:58 am
Wow, przepysznie wygląda ta ravioli 😀 Sama będe musiała taką zrobić w tym tygodniu, bo po zdjęciach nabrałam mega ochoty 🙂
Magda
15 października, 2017 @ 11:36 am
Wow, przepysznie wygląda ta ravioli 😀 Sama będe musiała taką zrobić w tym tygodniu, bo po zdjęciach nabrałam mega ochoty 🙂
ewa
20 października, 2018 @ 12:44 pm
Nigdy nie jadłam takiego pysznego dania!