Cynamon do kawy dodaję bardzo często, ze względu na właściwości dobroczynne dla organizmu. Nie od dziś wiadomo, że świetnie podkręca metabolizm. Ale to nie dlatego znalazł się w mojej latte. Cynamon w kawie smakuje wprost rewelacyjnie, a z dodatkiem innych korzennych przypraw działa prawdziwie rozgrzewająco. Nie wiem, czy u Was też trwa sezon przeziębień w najlepsze? Ja, jak nigdy nie chorowałam, tej jesieni już drugi raz przechodzę katar, kaszel, napady zimna i inne cuda, o których nawet nie chcę wspominać. Dlatego sprawiłam sobie tę pyszną kawę – trochę na poprawę humoru, ale przede wszystkim po to, by poczuć się chociaż odrobinę lepiej. Wspaniale pachnie, jest pyszna i pomocna w takie jesienne dni, jakie mamy za oknem. Można serwować nawet dzieciom dzięki dodatkowi Inki Klasycznej.
Cynamonowa latte
Składniki na dwie porcje:
200 ml wody
2 łyżeczki Inki Klasycznej
2 łyżeczki cynamonu
kilka goździków
szczypta imbiru
200 ml mleka
cukier puder do dosłodzenia
kostka gorzkiej czekolady do przybrania
Przygotowanie:
Do rondelka wlać wodę, wsypać cynamon, Inkę Klasyczną, imbir, goździki, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3 minuty. Zostawić na chwilę, by się ustała.
Mleko podgrzać do temperatury około 50 stopni, dosłodzić cukrem pudrem, spienić np. przy użyciu spieniacza do mleka i rozlać do dwóch wysokich szklanek. Zostawić na kilka chwil, by piana odwarstwiła się od mleka.
Do szklanek z mlekiem dolać kawę, uzupełniając pustą wewnątrz przestrzeń – robimy to bardzo cienkim strumieniem, lejąc po brzegu naczynia, dzięki czemu powstaną charakterystyczne dla latte trzy warstwy – mleko, kawa i piana.
Wierzch posypujemy stratą czekoladą.
Pysznej, aromatycznej kawy!
Kosze
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Cudo, miód malina
Kosze
26 października, 2017 @ 2:59 pm
Cudo, miód malina
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Ależ śliczna ta kawusia 🙂
Z pewnością tak samo smaczna.
Anna Maciejewska
22 listopada, 2017 @ 8:50 am
Ależ śliczna ta kawusia 🙂
Z pewnością tak samo smaczna.