Cynamon do kawy dodaj? bardzo cz?sto, ze wzgl?du na w?a?ciwo?ci dobroczynne dla organizmu. Nie od dzi? wiadomo, ?e ?wietnie podkr?ca metabolizm. Ale to nie dlatego znalaz? si? w mojej latte. Cynamon w kawie smakuje wprost rewelacyjnie, a z dodatkiem innych korzennych przypraw dzia?a prawdziwie rozgrzewaj?co. Nie wiem, czy u Was te? trwa sezon przezi?bie? w najlepsze? Ja, jak nigdy nie chorowa?am, tej jesieni ju? drugi raz przechodz? katar, kaszel, napady zimna i inne cuda, o kt?rych nawet nie chc? wspomina?. Dlatego sprawi?am sobie t? pyszn? kaw? – troch? na popraw? humoru, ale przede wszystkim po to, by poczu? si? chocia? odrobin? lepiej. Wspaniale pachnie, jest pyszna i pomocna w takie jesienne dni, jakie mamy za oknem. Mo?na serwowa? nawet dzieciom dzi?ki dodatkowi Inki Klasycznej.
Cynamonowa latte
Sk?adniki na dwie porcje:
200 ml wody
2 ?y?eczki Inki Klasycznej
2 ?y?eczki cynamonu
kilka go?dzik?w
szczypta imbiru
200 ml mleka
cukier puder do dos?odzenia
kostka gorzkiej czekolady do przybrania
Przygotowanie:
Do rondelka wla? wod?, wsypa? cynamon, Ink? Klasyczn?, imbir, go?dziki, doprowadzi? do wrzenia. Gotowa? oko?o 3 minuty. Zostawi? na chwil?, by si? usta?a.
Mleko podgrza? do temperatury oko?o 50 stopni, dos?odzi? cukrem pudrem, spieni? np. przy u?yciu spieniacza do mleka i rozla? do dw?ch wysokich szklanek. Zostawi? na kilka chwil, by piana odwarstwi?a si? od mleka.
Do szklanek z mlekiem dola? kaw?, uzupe?niaj?c pust? wewn?trz przestrze? – robimy to bardzo cienkim strumieniem, lej?c po brzegu naczynia, dzi?ki czemu powstan? charakterystyczne dla latte trzy warstwy – mleko, kawa i piana.
Wierzch posypujemy strat? czekolad?.
Pysznej, aromatycznej kawy!
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Cudo, miód malina
26 października, 2017 @ 2:59 pm
Cudo, mi?d malina
17 kwietnia, 2018 @ 9:57 am
Ależ śliczna ta kawusia 🙂
Z pewnością tak samo smaczna.
22 listopada, 2017 @ 8:50 am
Ale? ?liczna ta kawusia 🙂
Z pewno?ci? tak samo smaczna.