Gofry ?niadaniowe. Czy nie jest to ciekawy pomys? na ?niadanie inne ni? zwykle? Moje dzieci gofry lubi? bardzo, nawet bardziej ni? nale?niki, wi?c z ogromnym apetytem przywita?y t? wytrawn? wersj?. Teraz kiedy w ko?cu mamy krajowe warzywa dojrzewaj?ce dzi?ki s?o?cu, a nie nap?dzane nawozami, takie ?niadanie smakuje naprawd? wybornie. Ciasto na gofry ?niadaniowe jest doprawione na s?ono – ot, ca?a filozofia 🙂
Gofry ?niadaniowe
Sk?adniki na ciasto:
- 1 szklanka m?ki pszennej orkiszowej 450 (mo?na u?y? zwyk?ej)
- 1 jajo
- 1 szklanka pe?nego mleka
- p?aska ?y?eczka czosnku
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- ?y?eczka proszku do pieczenia
- olej do posmarowania gofrownicy
Sk?adniki miksujemy ze sob? (wszystko od razu). G?adk? mas? nalewamy do formy i wypiekamy na z?oty kolor.
Ciep?e ?niadaniowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Z tych proporcji wyjdzie 4-6 gofr?w w zale?no?ci od wielko?ci gofrownicy.
Propozycja sk?adnik?w do podania:
- sadzone jajka lub jajka w koszulkach
- podsma?ony bekon
- plaster szynki czy sera
- ulubione kie?ki
- warzywa kanapkowe np. pomidory, og?rki ?wie?e lub konserwowe itp., rzodkiewka, sa?ata, cebula lub szczypiorek
- pasty kanapkowe
- opcjonalnie ulubione sosy.
Smacznego!