Cassoulet to francuska zapiekanka – aromatyczny, gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz zapiekany w piekarniku. Tradycyjnie robiony z białej fasoli i z mięsem oraz pomidorami. Bardzo podobny do fasolki po bretońsku, którą doskonale znamy, chociaż cassoulet w moim odczuciu jest bogatszy smakiem i bardziej treściwy. Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz wstępnego przygotowania nie musimy robić przy nim praktycznie nic.
Cassoulet – francuski gulasz z fasolką
Składniki:
400 g białej fasoli np. Jaś karłowy
500 g chudego boczku wędzonego bez skóry
800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej)
2 puszki pomidorów krojonych
łyżka suszonego tymianku
posiekany pęczek natki pietruszki
pół szklanki bułki tartej
2 szklanki bulionu
2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
1 duża cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól, pieprz ziołowy i ostra czerwona papryka jako przyprawy
Wykonanie:
Fasolę zalać wodą i zostawić na noc, by napęczniała. Następnego dnia przelać, odcedzić i zalać świeżą wodą. Następnie gotować 20 minut z dodatkiem soli.
Mięso i boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać na plastry i razem zarumienić na patelni. Dołożyć wszystkie składniki oprócz bułki tartej i pietruszki i wstawić do piekarnika na 45 minut w 170 stopni. Gotujemy pod przykryciem.
Następnie odkryć, dodać bułkę tartą i pietruszkę i piec bez przykrycia aż fasola będzie całkowicie miękka i wchłonie płyn – około 40 minut.
Ps.
Danie można przygotować na kuchence. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, jednak zapiekane smakuje naprawdę lepiej.
Smacznego!
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am
To danie jest bardzo podobne do fasolki po bretońsku.
Ale jest smaczniejsze!
Polecam 🙂
Anna Maciejewska
21 marca, 2018 @ 7:58 am
To danie jest bardzo podobne do fasolki po bretońsku.
Ale jest smaczniejsze!
Polecam 🙂
DanaB
5 stycznia, 2021 @ 10:21 am
Jak to podać? Jaka durówka pasuje?
DanaB
5 stycznia, 2021 @ 10:23 am
Jak to podać? Jaka surówka pasuje?