Skip to content

Włoska zupa cebulowa

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Była jakiś czas temu na blogu francuska zupa cebulowa i wydawałoby mi się, że z tych prostych zup ciężko będzie zrobić jej konkurencję. A jednak Włosi wymyślili swoją odmianę tego dania i… I muszę przyznać, że włoska zupa cebulowa jest według mnie smaczniejsza od tej z Francji. Mamy tutaj oprócz cebuli także pomidory, które naprawdę zmieniają sporo. Całość jest o głębszym i zdecydowanym smaku. Dodatki i przyprawy to oczywiście kwestia gustu, jednak taką zupę cebulową dobrze jest mocniej doprawić i podać z bagietką lub grzankami i koniecznie z twardym żółtym serem jako posypką.
Mnie w tej zupie urzekła także szybkość przygotowania, bo kilka minut siekania plus około piętnastu minut gotowania zupy wystarczy, by cieszyć się jej smakiem. Idealna propozycja dla zapracowanych osób.

 

zupa pomidorowa z cebulą
Włoska zupa cebulowa
 
Składniki:
4 białe cebule (nie zamieniajcie na żółtą)
2 ząbki czosnku
po łyżeczce: tymianku, oregano, bazylii i majeranku (suszone)
sól i pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
łyżka sosu sojowego
puszka krojonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
4 szklanki bulionu (1 litr)
10 dag wędzonego boczku
10 dag twardego żółtego sera np. parmezan
3 kawałki starszego chleba na grzanki
natka pietruszki do przybrania.
Wykonanie: 
 
Boczek pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w cieniutkie paseczki.
Na patelnię włożyć boczek i gdy wytopi tłuszcz, dodać czosnek oraz cebulę, posolić i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli.
W garnku zagotować bulion wraz z ziołami, sosem sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Dołożyć do wywaru zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Spróbować – jeżeli potrzeba, uzupełnić przyprawy w paprykę czy pieprz lub sól.
Chleb pokroić w kostkę i zarumienić na patelni po podsmażaniu cebuli.
Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
Zupę podajemy gorącą z grzankami, oraz oprószoną serem a także przybraną pietruszką.
 
Smacznego!
 
włoska zupa cebulowa przepis

 

włoska zupa cebulowa recipes

7 komentarzy

  1. 4oze
    17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am

    Bardzo fajny przepis 🙂 Zupa na pewno musi smakować dobrze. Pozdrawiam!

    Reply

  2. Tarka i Miarka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am

    Wygląda wspaniale 🙂

    Reply

  3. 4oze
    22 lutego, 2018 @ 9:14 am

    Bardzo fajny przepis 🙂 Zupa na pewno musi smakować dobrze. Pozdrawiam!

    Reply

  4. Tarka i Miarka
    22 lutego, 2018 @ 10:39 am

    Wygląda wspaniale 🙂

    Reply

  5. Anna Maciejewska
    17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am

    Uwielbiam cebulową, ale takiej nigdy jeszcze nie robiłam. Będzie dzisiaj na obiad!
    Pozdrawiam.

    Reply

  6. Anna Maciejewska
    21 marca, 2018 @ 7:57 am

    Uwielbiam cebulową, ale takiej nigdy jeszcze nie robiłam. Będzie dzisiaj na obiad!
    Pozdrawiam.

    Reply

  7. Iwona
    16 maja, 2020 @ 5:06 pm

    Zupka jest wspaniała:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *