Skip to content

Ciasto drożdżowe które samo sie robi

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto drożdżowe, które samo się robi, to jedno z ciast, które zawsze się udają. Wrzucasz do miski składniki, zostawiasz na trzy godziny i po tym czasie mieszasz tylko łyżką. Wystarczy kilka ruchów i wszystko jest gotowe.

Ten przepis to już kolejna wersja tego drożdżowca. Pierwszy przepis był w ogóle pierwszym przepisem na blogu (tutaj przepis), a ten dzisiejszy to jego modyfikacja. Oba przepisy są jak najbardziej smaczne, jednak to ciasto wychodzi nieco wilgotniejsze i jest bardziej aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu. Zachęcam do wypróbowania z młodym rabarbarem, który właśnie teraz jest najsmaczniejszy.

ciasto drożdżowe które samo się robi

Ciasto drożdżowe, które samo się robi (przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę).

Składniki:

  • 14 g suszonych drożdży (2 opakowania)
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 250 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 5 szklanek mąki pszennej tortowej orkiszowej (można dać zwyczajną albo pół na pół)
  • płaska łyżka cynamonu
  • 4 roztrzepane jajka
  • owoce według uznania
  • na kruszonkę: 100 g masła, szklanka mąki, szklanka cukru.

Wykonanie:

Na spód dużego naczynia wysypać drożdże, a na drożdże cukier. Mleko połączyć ze śmietaną i wylać na cukier. Następnie wylać olej, jajka, przesiać mąkę i cynamon. Całość zostawić na trzy godziny.

Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką i przełożyć na blaszkę. Nie podkładać niczym. Na wierzch wysypać owoce.

Przygotować kruszonkę i oprószyć nią ciasto.

Wstawić do nienagrzanego piekarnika i piec przez 50-55 minut, aż wierzch się zarumieni. Temperatura 170 stopni.

Smacznego!

ciasto drożdżowe które samo się robi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *