Pieczony sernik tiramisu (składniki na dużą blaszkę 27×37 cm).
Cukier z powodzeniem można zastąpić ulubionym słodzikiem.
Składniki:
Na spód:
- 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym wyraźnym o alkoholowym posmaku np. truflowym)
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki mleka
- 150 g masła (lub kostki do pieczenia)
- 1 jajko
- pół szklanki mąki
- opakowanie biszkoptów na jedną warstwę (około 150 g)
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia ciasta
Masę wylewamy na blaszkę, a na jej wierzchu układamy biszkopty, wciskając je nieco w masę. Pieczemy około 15 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmujemy, a gdy przestygnie, nasączamy kawą.
- 1 kg białego sera zmielonego 3 razy (jeżeli nie masz maszynki, polecam ser z wiaderka “Mój Ulubiony” – jest to w 100% biały ser bez zbędnej serwatki i innych dodatków)
- 500 g serka mascarpone
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 budynie waniliowe
- 200 ml śmietany kremówki
- 10 jaj
- pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia biszkoptów
- opakowanie biszkoptów na wyłożenie drugiej warstwy blachy (około 150 g).
Sernik tiramisu wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ( + termoobieg) i pieczemy go przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze 100 minut w tak niskiej temperaturze. Po tym czasie sernik pozostawiamy w piekarniku, przy leciutko uchylonych drzwiczkach na godzinę i dopiero wyjmujemy.Bardzo prawdopodobne jest to, że podczas pieczenia ciasto mocno wyrośnie i pęknie, a przy stygnięciu lekko siądzie. Jest to normalne przy sernikach pieczonych z całych jaj.
Polewa:
- 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym o wyraźnym alkoholowym smaku np. truflowym)
- 50 ml śmietany kremówki.
kasia
17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am
Piękny serniczek!
U nas na pewno tiramisu długo by na chętnych nie czekało…
🙂
kasia
7 kwietnia, 2018 @ 8:21 am
Piękny serniczek!
U nas na pewno tiramisu długo by na chętnych nie czekało…
🙂
Unknown
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
czy do sera daje się całe jajka,czy może żółtka osobno i ubite białka osobno?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 11:57 am
Wbijamy całe jajka ☺
Pozdrawiam!
Unknown
12 kwietnia, 2018 @ 2:06 pm
czy do sera daje się całe jajka,czy może żółtka osobno i ubite białka osobno?
Katarzyna Rzepecka
12 kwietnia, 2018 @ 2:22 pm
Wbijamy całe jajka ☺
Pozdrawiam!
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 9:53 am
Czy ser miksujemy z już ubitą kremówką?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 9:56 am
Nie ubijamy kremówki. Dodajemy ją prosto z pojemnika. ☺
Anonimowy
13 kwietnia, 2018 @ 6:49 pm
Czy ser miksujemy z już ubitą kremówką?
Katarzyna Rzepecka
13 kwietnia, 2018 @ 10:24 pm
Nie ubijamy kremówki. Dodajemy ją prosto z pojemnika. ☺
Ania
25 kwietnia, 2021 @ 6:19 pm
Budynie z cukrem czy bez?
Kamila
30 sierpnia, 2018 @ 11:24 am
BARDZO DZIĘKUJĘ za cudowny przepis! Całej rodzince bardzo smakował.. ?
Mam tylko małe pytanko.. po upieczeniu, spód przyklejał się do papieru do pieczenia, tak że przy krojeniu serniczka spód ten zostawał częściowo na blaszce ? co zrobiłam źle? Czy mogę prosić o podpowiedź??
Katarzyna Rzepecka
30 sierpnia, 2018 @ 11:57 am
Kamilo, bardzo się cieszę! ?
W tym przepisie najlepiej nie podkladac blaszki papierem do pieczenia, gdyż spód jest wilgotny i może się przyklejac ??
Kinga
28 listopada, 2018 @ 12:09 pm
Mam stary typ piekarnika bez funkcji termoobiegu W jakiej temperaturze i jak dlugo piec sernika funkcją grzałka dolna?
Katarzyna Rzepecka
28 listopada, 2018 @ 12:25 pm
Tak samo jak w przepisie. Można wydłużyć czas o kilkanaście minut, ale warto po prostu obserwować ciasto, czy nie przypala się:)
Jola
13 grudnia, 2018 @ 9:14 pm
Pytanie-czy kremówka dodawana do masy serowej to śmietana ukwaszona- kremówka,czy kremówka o płynnej konsystencji( 30-36%)
Blondi
8 października, 2019 @ 8:07 pm
Dlaczego mi biszkopty wypłynęły z sera i się przypalily?
Ania
23 kwietnia, 2021 @ 10:49 am
Ile orientacyjnie wynoszą czasy miksowania poszczególnych etapów dodawania składników, licząc od miksowania sera z cukrem i kremówką aż do dodania budyniów?
Katarzyna Rzepecka
23 listopada, 2021 @ 9:21 am
Nie mierzyłam 🙂 Ale nie trzeba długo miksować. Tyle, by składniki się połączyły, ale postępując zgodnie z opisem 🙂
Ania
25 kwietnia, 2021 @ 6:18 pm
Budynie z cukrem czy bez?