Rustykalna tarta z młodą kapustą, nazywana galette, to moja dzisiejsza propozycja na przepyszny obiad. Do zwyczajnych tart pieczonych w formach nie pałam wielką miłością, chociaż robiłam je wiele razy, ale tę pokochałam od razu. Za wygląd – bo jest naprawdę bardzo ładna z tymi zawijanymi brzegami, ale także za łatwość przygotowania, bo nie musimy podpiekać ciasta, i dopiero nakładać farszu, tylko wszystko pieczemy od razu. A żeby było ciekawiej, nie używamy formy. I oczywiście za smak, bo schowałam w środku podsmażaną z boczkiem i cebulką młodą kapustę, a wierzch ozdobiłam serkiem feta oraz pomidorkami. Jest wytrawnie, jest pysznie, jest zachwycająco! Aż żałuję, że nie zamroziłam ciasta na zapas.
Rustykalna tarta z młodą kapustą, serem feta i pomidorkami.
Składniki na 2 tarty
Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub pszennej zwykłej, ale z orkiszową jest naprawdę smaczniej)
- 270 g zimnego masła
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 łyżki śmietany 12%
- płaska łyżeczka deserowa soli
Do miski wkładamy masło, mąkę oraz przyprawy. Siekamy nożem, następnie krótko wyrabiamy. Dodajemy śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto do gładkości. Zawijamy w folie i chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki.
Farsz:
- pół główki młodej kapusty
- kilka plasterków boczku owędzanego
- nieduża biała cebula
- sól i pieprz
- 50 g sera feta
- 100 g pomidorków daktylowych
- 70 ml bulionu.
Wykonanie:
Boczek kroimy na mniejsze kawałki (kilka można zostawić na wierzch) i rumienimy na patelni, wraz z posiekaną w piórka cebulką. Gdy cebula zmięknie, dodajemy posiekaną młodą kapustę. Podsmażamy 5 minut z dodatkiem soli i pieprzu, po czym podlewamy rosołem i podsmażamy, aż wyparuje – jeszcze około 10 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą przygotowujemy osobno, w ten sam sposób:
Kulkę ciasta kładziemy na papierze do pieczenia (można lekko oprószyć mąką), przykrywamy folią spożywczą (u mnie dobrze się sprawdza rozcięty rękaw do pieczenia, jest sztywniejszy) i wałkujemy na placek o grubości 5 mm. Zdejmujemy folie.
Na ciasto kładziemy kapustę, zostawiając 4 cm wolnego brzegu, który następnie zawijamy do środka. Gdyby ciasto się lepiło, można nawilżyć dłonie wodą. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta oraz pomidorki.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu pozwalamy tarcie chwile odpocząć i dopiero koimy.
Taka rustykalna tarta z młodą kapustą smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam i życzę smacznego!
skup-nieruchomosci24.pl
17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am
Świetna tarta! Super wygląda na zdjęciach – co dopiero w rzeczywistości. Przepis bardzo fajny. Pozdrawiam!
skup-nieruchomosci24.pl
16 kwietnia, 2018 @ 9:29 am
Świetna tarta! Super wygląda na zdjęciach – co dopiero w rzeczywistości. Przepis bardzo fajny. Pozdrawiam!