Skip to content

Rustykalna tarta z m?od? kapust?

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Rustykalna tarta z m?od? kapust?, nazywana galette, to moja dzisiejsza propozycja na przepyszny obiad. Do zwyczajnych tart pieczonych w formach nie pa?am wielk? mi?o?ci?, chocia? robi?am je wiele razy, ale t? pokocha?am od razu. Za wygl?d – bo jest naprawd? bardzo ?adna z tymi zawijanymi brzegami, ale tak?e za ?atwo?? przygotowania, bo nie musimy podpieka? ciasta, i dopiero nak?ada? farszu, tylko wszystko pieczemy od razu. A ?eby by?o ciekawiej, nie u?ywamy formy. I oczywi?cie za smak, bo schowa?am w ?rodku podsma?an? z boczkiem i cebulk? m?od? kapust?, a wierzch ozdobi?am serkiem feta oraz pomidorkami. Jest wytrawnie, jest pysznie, jest zachwycaj?co! A? ?a?uj?, ?e nie zamrozi?am ciasta na zapas.

francuskie galette przepis

Rustykalna tarta z m?od? kapust?, serem feta i pomidorkami. 

Sk?adniki na 2 tarty
Ciasto:
  • 2 szklanki m?ki tortowej orkiszowej (lub pszennej zwyk?ej, ale z orkiszow? jest naprawd? smaczniej)
  • 270 g zimnego mas?a
  • ?y?eczka suszonego tymianku
  • 1/4 ?y?eczki pieprzu zio?owego
  • 3 ?y?ki ?mietany 12%
  • p?aska ?y?eczka deserowa soli
Do miski wk?adamy mas?o, m?k? oraz przyprawy. Siekamy no?em, nast?pnie kr?tko wyrabiamy. Dodajemy ?mietan? i szybko wyrabiamy ciasto do g?adko?ci. Zawijamy w folie i chowamy do lod?wki na godzin? lub 15 minut do zamra?arki.
Farsz:
  • p?? g??wki m?odej kapusty
  • kilka plasterk?w boczku ow?dzanego
  • niedu?a bia?a cebula
  • s?l i pieprz
  • 50 g sera feta
  • 100 g pomidork?w daktylowych
  • 70 ml bulionu.
Wykonanie:
 
Boczek kroimy na mniejsze kawa?ki (kilka mo?na zostawi? na wierzch) i rumienimy na patelni, wraz z posiekan? w pi?rka cebulk?. Gdy cebula zmi?knie, dodajemy posiekan? m?od? kapust?. Podsma?amy 5 minut z dodatkiem soli i pieprzu, po czym podlewamy roso?em i podsma?amy, a? wyparuje – jeszcze oko?o 10 minut.
Ciasto dzielimy na dwie cz??ci. Ka?d? przygotowujemy osobno, w ten sam spos?b:
Kulk? ciasta k?adziemy na papierze do pieczenia (mo?na lekko opr?szy? m?k?), przykrywamy foli? spo?ywcz? (u mnie dobrze si? sprawdza rozci?ty r?kaw do pieczenia, jest sztywniejszy) i wa?kujemy na placek o grubo?ci 5 mm. Zdejmujemy folie.
Na ciasto k?adziemy kapust?, zostawiaj?c 4 cm wolnego brzegu, kt?ry nast?pnie zawijamy do ?rodka. Gdyby ciasto si? lepi?o, mo?na nawil?y? d?onie wod?. Na wierzchu uk?adamy pokrojony w kostk? ser feta oraz pomidorki.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu pozwalamy tarcie chwile odpocz?? i dopiero koimy.
Taka rustykalna tarta z m?od? kapust? smakuje naprawd? wy?mienicie. Polecam i ?ycz? smacznego!

tarta

 

galette z m?od? kapusta

 

2 komentarze

  1. skup-nieruchomosci24.pl
    17 kwietnia, 2018 @ 11:53 am

    Świetna tarta! Super wygląda na zdjęciach – co dopiero w rzeczywistości. Przepis bardzo fajny. Pozdrawiam!

    Reply

  2. skup-nieruchomosci24.pl
    16 kwietnia, 2018 @ 9:29 am

    ?wietna tarta! Super wygl?da na zdj?ciach – co dopiero w rzeczywisto?ci. Przepis bardzo fajny. Pozdrawiam!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *