Skip to content

Zakręcone donaty – koreańskie Kkwabaegi.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Do wykonania tych donatów kkwabaegi skusiła mnie prosta receptura. Jeżeli spojrzycie na listę składników, to zauważycie, że w składzie mamy tylko jedno jajko na 3 szklanki mąki! To bardzo oszczędna propozycja, zważywszy, że nasze rodzime pączki piecze się z ogromnej ilości często samych żółtek. No i otoczka – cynamon pomieszany z cukrem, mieszanka, którą osobiście uwielbiam do tego typu deserów, także nie jest wymagająca.
Zakręcone donaty, pączusie koreańskiego pochodzenia są ciekawe kształtem, podobne w smaku do naszych pączków kładzionych łyżką – są niczym bułeczki robione przez nasze Babcie. Jeżeli pozwolimy im podrosnąć odpowiednią ilość czasu, odwdzięczą się pięknymi jasnymi prążkami i mięciutkim wnętrzem.
Kkwabaegi są idealne do filiżanki herbaty, najlepsze oczywiście na ciepło 🙂

 

kkwabaegi
Przepis znalazłam przypadkowo na YouTube, jeżeli chcesz, zobacz anglojęzyczny filmik, który ułatwi przygotowanie donatów. Przyda się zwłaszcza przy rolowaniu – 5 minuta filmu.
Zakręcone donaty – koreańskie Kkwabaegi.
Kkwabaegi – Składniki na 16 porcji:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + do podsypywania
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
drożdże suszone 7 g (jeżeli kupisz opakowanie 8 g to też będzie w porządku)
3 łyżki cukru
1 jajko
pół łyżeczki soli
olej do smażenia
4 łyżki cukru połączone z pół łyżeczki cynamonu do obtaczania gorących pączków.
Szklanka = 250 ml
Kkwabaegi  – Wykonanie:
 
W rondelku rozpuść masło. Zestaw z ognia, dodaj mleko, cukier i sól, oraz jajko. Za pomocą trzepaczki lub koziołka połącz składniki. Wsyp drożdże i odstaw na 10 minut. Po tym czasie zamieszaj i dodaj do mąki. Najpierw połącz składniki z mąką za pomocą łyżki, następnie wyrób dłońmi przez kilka minut, aby całość była jędrna, jednolita i powinna być gęsta. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut.
Gdy ciasto już wyrosło, uderz w nie pięścią i ponownie wyrób. Podziel na 16 podobnych wielkością części. Teraz każdą kulkę wałkuj dłońmi, tworząc pasek o długości około 30 cm. Połóż dłonie na końcach i zroluj wałeczek w przeciwnych kierunkach – skręć go. Kiedy chwycisz w palce końcówki, donat sam zacznie się zwijać. Zawiń go 3-4 razy i sklej końce. Dobrze jest na etapie nie używać za dużo mąki, a nawet pomoczyć lekko stolnicę.
Donaty zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (w połowie czasu przewróć je na druga stronę, by równo rosły).
Na patelni z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę (ja sprawdzam zawsze ziemniakiem – jeżeli zacznie się smażyć, jest dobrze), wkładaj partiami kkwabaegi i smaż na niedużym ogniu, rumieniąc pączka po obu stronach na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz papierem i od razu jeszcze gorące obtaczaj w cukrze.
Smacznego!
yum yumsy
zrolowane donaty

41 komentarzy

  1. Małgorzata Ś
    17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am

    Tak jak napisałaś- to świetna alternatywa dla Naszych pączków opartych na dużej ilości żołtek 😉 Przepis zapisuję!

    Reply

  2. Małgorzata Ś
    30 stycznia, 2018 @ 6:41 pm

    Tak jak napisałaś- to świetna alternatywa dla Naszych pączków opartych na dużej ilości żołtek 😉 Przepis zapisuję!

    Reply

  3. Weronika W.
    17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am

    Chyba będę próbować zrobić ☺

    Reply

  4. Weronika W.
    31 stycznia, 2018 @ 2:30 pm

    Chyba będę próbować zrobić ☺

    Reply

  5. Angelika
    17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am

    A drożdże tylko suszone????

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am

      Według oryginalnej receptury tak.
      Nic nie szkodzi jednak na przeszkodzie, by podmienić je na świeże.

      Reply

  6. syl wia
    17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am

    A można drożdże świeże , ile ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

      Pewnie, że można 🙂
      Myślę, że na te 3 szklanki mąki wystarczy 1/3 kostki.

      Reply

    • Unknown
      17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

      Odpowiednik suchych drożdży jako 7 gr -25 gram świeżych 😀

      Reply

  7. Angelika
    1 lutego, 2018 @ 5:32 pm

    A drożdże tylko suszone????

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      2 lutego, 2018 @ 9:43 am

      Według oryginalnej receptury tak.
      Nic nie szkodzi jednak na przeszkodzie, by podmienić je na świeże.

      Reply

  8. syl wia
    1 lutego, 2018 @ 7:36 pm

    A można drożdże świeże , ile ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      2 lutego, 2018 @ 9:42 am

      Pewnie, że można 🙂
      Myślę, że na te 3 szklanki mąki wystarczy 1/3 kostki.

      Reply

    • Unknown
      7 lutego, 2018 @ 12:46 pm

      Odpowiednik suchych drożdży jako 7 gr -25 gram świeżych ?

      Reply

  9. Pichceniomania
    17 kwietnia, 2018 @ 9:54 am

    Bardzo ciekawie wyglądają, miła odmiana od naszych tradycyjnych 🙂

    Reply

  10. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

    A ile tego oleju? Pączki mają pływać?

    Reply

  11. Pichceniomania
    2 lutego, 2018 @ 6:23 pm

    Bardzo ciekawie wyglądają, miła odmiana od naszych tradycyjnych 🙂

    Reply

  12. Anonimowy
    2 lutego, 2018 @ 7:17 pm

    A ile tego oleju? Pączki mają pływać?

    Reply

  13. Magdalena Foryś
    17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

    Pączki zrobione, moje miały trochę inny kształt ale myślę, że w smaku były takie jak u Pani 🙂
    Najważniejsze, że wszystkim smakowały 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am

      Bardzo się cieszę 🙂
      Dziękuję za komentarz!
      Pozdrawiam ciepło 🙂

      Reply

  14. Magdalena Foryś
    4 lutego, 2018 @ 5:29 am

    Pączki zrobione, moje miały trochę inny kształt ale myślę, że w smaku były takie jak u Pani 🙂
    Najważniejsze, że wszystkim smakowały 😉

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      4 lutego, 2018 @ 12:18 pm

      Bardzo się cieszę 🙂
      Dziękuję za komentarz!
      Pozdrawiam ciepło 🙂

      Reply

  15. Kuchcik gotuje
    17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

    Bardzo smakowicie wyglądają, od dawna przymierzam się do ich wykonania 🙂

    Reply

  16. Kuchcik gotuje
    5 lutego, 2018 @ 10:21 am

    Bardzo smakowicie wyglądają, od dawna przymierzam się do ich wykonania 🙂

    Reply

  17. Urodowa Rozalka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

    To jest pyszne tanie długi czas wyrastania wynagradza smak

    Reply

  18. Urodowa Rozalka
    7 lutego, 2018 @ 4:51 pm

    To jest pyszne tanie długi czas wyrastania wynagradza smak

    Reply

  19. Majka
    17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

    Genialne genialne genialne ❤️ Idealne ciasto, z którym świetnie się pracowało i ten boooski smak! 😋 Cieszę się, że wrzuciłaś ten przepis w zeszłym tygodniu.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 kwietnia, 2018 @ 11:56 am

      Dziękuję za komentarz Maju ☺ Cieszę się, ze przepis przypadł do gustu ☺

      Reply

  20. Majka
    8 lutego, 2018 @ 2:53 pm

    Genialne genialne genialne ❤️ Idealne ciasto, z którym świetnie się pracowało i ten boooski smak! ? Cieszę się, że wrzuciłaś ten przepis w zeszłym tygodniu.

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      9 lutego, 2018 @ 7:42 am

      Dziękuję za komentarz Maju ☺ Cieszę się, ze przepis przypadł do gustu ☺

      Reply

  21. Publikersi.blogspot.com
    17 kwietnia, 2018 @ 9:55 am

    Kurcze, też jeszcze dziś spróbuję je zrobić, przepis i zdjęcia zachęcają 🙂

    Reply

  22. Publikersi.blogspot.com
    9 marca, 2018 @ 10:16 am

    Kurcze, też jeszcze dziś spróbuję je zrobić, przepis i zdjęcia zachęcają 🙂

    Reply

  23. Ewelina
    22 stycznia, 2019 @ 10:29 pm

    A można je upiec czy tylko smażyć?

    Reply

  24. Ewelina
    22 stycznia, 2019 @ 10:30 pm

    Można upiec czy tylko smażyć?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      22 stycznia, 2019 @ 11:06 pm

      Powinny wyjść także pieczone 🙂

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.Wymagane pola są oznaczone *