Okres letni to czas, kiedy moje maluchy niekoniecznie mają ochotę na spożywanie posiłków. Podejrzewam, że nie tylko moje – chyba wszystkie dzieci podczas cieplejszych dni mają czas na każdego rodzaju zabawę, tylko nie na jedzenie 🙂 Czy u Was też tak jest? Najczęściej w takie dni robię koktajle. Koktajle uwielbiam za to, że potrafią zmieścić w sobie ogromne bogactwo składników, a przy tym są pyszne. Mam pewność, że, nawet jeżeli obiad nie został zjedzony, to w postaci słodkiego napoju, który zawsze z ogromną radością zostaje wypity, moi chłopcy dostali porcję pełnowartościowego pożywienia.
Co znajdziemy w dzisiejszym koktajlu? Oczywiście malinki, bo teraz zaczyna się na nie sezon i smakują słońcem, oraz pachną przepysznie. Jogurt z dodatkiem Inki z błonnikiem, które mają zapewnić sytość, a także w przypadku Inki nadać dodatkowo lekko kawowego posmaku. Znajdziemy także garść produktów z działu super food, czyli siemię lniane i nasiona konopi, które mają wyjątkowo cenne dla organizmu składniki i nawet niewielka ich porcja zażywana codziennie (chociaż nie zmienia znacząco smaku potraw), potrafi sukcesywnie dostarczyć ogromnej ilości niezbędnych witamin, minerałów, makro i mikroelementów.
Ten pudrowy koktajl zawiera w składzie też miętę – dla przełamania smaku, oraz naturalny miód na osłodę. Całość jednak pozostaje w kawowo-malinowej nucie, także i dla nas po ciężkim dniu znajdzie się coś zdrowego i pysznego 🙂
Koktajl malinowo-kawowy z miętą i siemieniem lnianym.
Składniki na wykonanie około 600 ml koktajlu:
- 400 g jogurtu naturalnego
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- łyżka nasion konopnych
- 100 g malin
- 2 łyżeczki z czubkiem Inki z błonnikiem
- kilka listków mięty
- miód – według uznania
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu/mikserze kielichowym i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.
Koktajl z racji dodatku jogurtu najlepiej wypić bezpośrednio po przygotowaniu, bądź przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
Anna Maciejewska
17 kwietnia, 2018 @ 10:01 am
Sliczne zdjęcia 🙂
Koktajl brzmi przepysznie.
Anna Maciejewska
20 czerwca, 2017 @ 8:50 pm
Sliczne zdjęcia 🙂
Koktajl brzmi przepysznie.