Skip to content

Wieniec bezowy, wielkanocna Pavlova.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
 Uwielbiam domową bezę. Tej ze sklepu natomiast nie lubię. Dlaczego tak jest? Powód jest prosty. Domowa beza nie musi być wysuszona, może być w środku niczym słodziutki krem. Taki słodki wypiek jest moją słabością, ale staram się nie robić jej bardzo często. Jednak Święta do dobry czas na takie wypieki. Beza jest łatwa, przyjemna i świetnie wygląda. Do masy bezowej dodałam nieco żółtego barwnika w proszku (barwniki kupuje w http://frisco.pl/), tak by całość miała żółty Wielkanocny kolor. Zachęcam do zrobienia, z pewnością pozostawi wspaniałe wrażenie na gościach a do kawy będzie jak znalazł.
Składniki:
  • 4 schłodzone białka plus szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
  • płaska łyżeczka octu spożywczego
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • czekoladowe jajka – 15 dag
  • 50 g gorzkiej czekolady i łyżka mleka 
  • odrobinka żółtego barwnika, dosłownie tylko tyle by było go widać na czubku łyżeczki.

Wykonanie:
Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 20 cm. Można skorzystać z talerzyka o podobnej średnicy lub cyrkla. 

Na najwyższych obrotach miksera ubić sztywno białka z szczyptą soli. Kiedy będą już bardzo sztywne, zmniejszyć obroty i stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier stale ubijając. Masa musi być gęsta, lepka. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, następnie barwnik, zmiksować.

Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia. Wzdłuż narysowanego koła szprycą z ozdobną tylką, formować gniazda (najpierw koła, następnie brzegi gniazda). Rozgrzać piekarnik do 120 stopni i na środkową półkę wstawić bezę. Piec przez 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać nią bezę i ozdobić jajeczkami. 
Bezę najlepiej przygotować w dzień podania.
Smacznego i Wesołych Świąt Kochani!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *