Skip to content

Włoska zupa jarzynowa – Minestrone, z makaronem Tortellini.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Aromatyczna, warzywna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa – tak można nazwać Minestrone. Zupa ta jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę, to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy – mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż.
Przepis własny.
Składniki na garnek o pojemności 3 litry:
  • 1 korzeń pietruszki
  • plaster selera (korzeń)
  • 1 bardzo dojrzały pomidor
  • 1/4 główki brokuła – około 150 g
  • garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej
  • garść kukurydzy (może być konserwowa)
  • 1 duża marchew lub dwie średnie
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mały czerwony burak
  • makaron tortellini z mięsem – 250 g
  • liść laurowy, 
  • pieprz wg uznania
  • sól – około łyżka
  • dwie łyżki majeranku
  • słodka papryka w proszku – płaska łyżka
  • ostra papryka w proszku – według uznania
  • ząbek czosnku
  • pół białej cebuli
Bardzo fajnie jeżeli masz choć trochę rosołu mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza.
Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, buraka, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, pomidora natomiast sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Włosi często dodają makaron na końcu do garnka z zupą i z nią go gotują, jednak zupa może zmętnieć.
Garnek napełnić do połowy wodą, dołożyć zioła i przyprawy, zagotować i dodać wszystkie warzywa oprócz pomidora. Doprowadzić do wrzenia i całość gotować około 20-30 minut, tak by warzywa były miękkie. Kiedy są już miękkie dodać pomidora. Spróbować, jeżeli jest taka konieczność to uzupełnić przyprawy.
Zupę można zaklepać mąką i śmietaną lub zabielić jogurtem.
Podawać gorącą z makaronem 🙂
Smacznego!
Pozdrawia, Kasia

2 komentarze

  1. Ola
    17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am

    Genialne połączenie, serio

    Reply

  2. Ola
    29 listopada, 2015 @ 12:46 am

    Genialne połączenie, serio

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *