Sałatka z makaronem tortellini to jeden z tych przepisów, które mam od teściowej. Muszę przyznać, że ten przepis jest naprawdę fajny. Sałatka jest smaczna, bardzo smaczna. Wychodzi jej sporo bo dwa duże półmiski (można zrobić pół porcji), a jeżeli mamy w domu własne konserwy to tak naprawdę sałatka też wychodzi dość tanio. Nie jest to wersja jakoś specjalnie dietetyczna (makaron i majonez), ale kiedy mamy mieć gości i chcemy coś podać do zjedzenia to warto sięgnąć po ten przepis.
Makaron jaki tu użyłam to tortellini z szynką, ale dostępne są też z grzybami, serem. Tutaj możemy sobie smaki zmieniać według swoich ulubionych. Jako przyprawę moja teściowa daje sos włoski (proszek, nie rozrabia). Jednak w tym sosie jest po prostu sól, pieprz, rozmaryn, czosnek. Lepiej dać te składniki w czystej postaci, bez dodatków chemicznych – a są tam, niestety….
Składniki:
- makaron tortellini z szynką, 500 g ( 2 opakowania po 250 g)
- ogórki konserwowe – słoik 1 l
- papryka konserwowa – słoik 1 l
- 8 jaj
- kukurydza konserwowa słodka – słoik 0,8 l (lub dwie puszki)
- sól, pieprz, rozmaryn – według uznania
- czosnek granulowany – łyżeczka
- majonez – 0,5 l
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pilnować by był miękki, ale nie rozgotowany (łatwo przedobrzyć). Przelać obficie wodą, by się nie posklejał.
Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Ogórki i paprykę odsączyć i pokroić w kostkę – nie musi być bardzo drobna.
Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w dużym naczyniu i dodając przyprawy połączyć ze sobą. Przyprawy dodać według własnego uznania. Na końcu wmieszać majonez.
Gotowe 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam ciepło – Kasia.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Ja też robię. Zimą też daję warzywa konserwowe, ale w sezonie świeże: pomidor, rzodkiewkę, ogórek, paprykę, też wychodzi pyszna. Nie dodaję jajek, ale muszę spróbować. Buzialki 🙂
jimmy
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Ulala zrobię coś takiego na specjalną okazje! Mam nadzieje, że niedługo 🙂
Anonimowy
3 listopada, 2015 @ 4:35 pm
Ja też robię. Zimą też daję warzywa konserwowe, ale w sezonie świeże: pomidor, rzodkiewkę, ogórek, paprykę, też wychodzi pyszna. Nie dodaję jajek, ale muszę spróbować. Buzialki 🙂
jimmy
3 listopada, 2015 @ 5:05 pm
Ulala zrobię coś takiego na specjalną okazje! Mam nadzieje, że niedługo 🙂
szkolenia.ecohost
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Bardzo fajna sałatka, muszę taką przetestować 🙂
szkolenia.ecohost
4 listopada, 2015 @ 1:56 pm
Bardzo fajna sałatka, muszę taką przetestować 🙂
anusiak
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
też znam i często robię bo właśnie sporo wychodzi i jest bardzo pożywna 🙂 często też kupuję tortellinki z serem a osobno dodaję szyneczkę w kostkę 🙂 jeszcze więcej smakowitości się robi 😀
anusiak
5 listopada, 2015 @ 1:17 pm
też znam i często robię bo właśnie sporo wychodzi i jest bardzo pożywna 🙂 często też kupuję tortellinki z serem a osobno dodaję szyneczkę w kostkę 🙂 jeszcze więcej smakowitości się robi 😀
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
a gdzie kupic dobry makaron?
Anonimowy
14 kwietnia, 2016 @ 9:17 am
a gdzie kupic dobry makaron?
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Witam.Zrobiłam tą sałatkę i… wyszła przepyszna !!! szczerze,nie widzialam skladnikow jako cos szalowego ale wyszła rewelacja,tylko prosze dac czas aby smaki.sie przegryzly :).Przepis bedzie jednym z ulubionych :).
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:18 am
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Anonimowy
26 lutego, 2017 @ 2:03 am
Witam.Zrobiłam tą sałatkę i… wyszła przepyszna !!! szczerze,nie widzialam skladnikow jako cos szalowego ale wyszła rewelacja,tylko prosze dac czas aby smaki.sie przegryzly :).Przepis bedzie jednym z ulubionych :).
Katarzyna Rzepecka
26 lutego, 2017 @ 9:14 am
Super! Bardzo się cieszę 🙂