Skip to content

Wi?nie w syropie (do ciast i deser?w) – kompot wi?niowy na zim?.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Wi?nie w syropie, czy inaczej kompot wi?niowy na zim?. Jeden z najlepszych, jaki mo?na mie? w spi?arni. ?adne brzoskwinie, mirabelki, ?liwki, jab?ka, gruszki nie dor?wnuj? wi?niowemu kompotowi. Jest intensywny w smaku, wr?cz szlachetny, pachnie latem i ma pi?kny kolor.
Wi?nie mo?na pozostawi? w ca?o?ci, z pestkami, je?eli nie b?d? wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze s?oiczka zim? 🙂 Natomiast je?eli chcesz przemyci? je w s?oiku z my?l? o ciastach, to trzeba drylowa?, albo drylownic?, albo polecam agrafk?. U mnie w domu syrop rozcie?czmy wod?, wypijamy do obiadu w niedziel?, a same wi?nie zjadamy lub wykorzystuj? do ciast. Cho? wol? mrozi? ?wie?e, wydrylowane, do galaretki s? lepsze; natomiast do ciast pieczonych lepiej wzi?? takie, kt?re soku ju? nie puszcz?, czyli s?oiczkowe.

 

Wi?nie w syropie

Ilo?? s?oiczk?w zale?y tylko od Ciebie. Kilogram wi?ni starcza by nape?ni? 3 s?oiczki, ka?dy po 0,4 litra. Oko?o – zale?y to od tego, czy wi?nie s? drylowane, czy nie. Do ka?dego s?oika potrzeba da? 3 ?y?ki cukru, oraz przegotowan? wod?.
Czyli:
Nape?ni? s?oik wi?niami, doda? 3 ?y?ki cukru, nast?pnie nape?ni? go do 2/3 wysoko?ci s?oika przegotowan? wod?. Reszt? uzupe?ni ju? sok, kt?ry wi?nie wypuszcz?. S?oiki szczelnie zakr?ci?.
Do szerokiego i wysokiego garnka w?o?y? na sp?d kuchenn? ?ciereczk?, by s?oiki nie p?ka?y podczas pasteryzowania. S?oiki zala? wod? pod dekielki. Wstawi? na gaz, doprowadzi? do wrzenia i na ma?ej mocy palnika pasteryzowa? syrop przez 15 minut. Wyj??, ch?odne wi?nie w syropie schowa? do spi?arni.
Smacznego 🙂

 

1 Comment

  1. kasia
    24 lipca, 2018 @ 8:27 pm

    ?wietny i prosty przepis, robi? tak samo

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *