Grillowana szynka w piekarniku. Ta opcja powinna trafić do gustu nie tylko tym, którzy są na diecie i nie jedzą smażonego mięsa, ale także tym, którzy nie mają czasu na długie pieczenie czy smażenie. Szynka rozbita i zamarynowana potrzebuje około 30 minut na czas pieczenia. Prawda że niedługo?
Grillowana szynka (w piekarniku) z nadzieniem.
- 1 kg szynki wieprzowej
- 30 dag pieczarek
- 3 ogórki kwaszone
- sól i pieprz
- ulubione zioła lub przyprawa grillowa
- olej do marynaty
Wykonanie:
Mięso pokroić na plastry o grubości około 2-3 cm. Następnie rozbić tłuczkiem, tak jak kotlety schabowe.
Mieszanką ulubionych ziół, przypraw (u mnie bazylia, czosnek granulowany, tymianek, pieperz czarny i cayenne) i soli posypać mięso z każdej strony. Można też natrzeć olejem. Ostawić na kilka godzin do chłodnego miejsca.
W między czasie oczyścić pieczarki, pokroić w drobną kostkę, posolić i podsmażać na patelni około 10 minut. Ogórki również pokroić w podobny sposób.
Na zamarynowane mięso nakładać farsz i zawijać w sposób kopertowy. Jeżeli mięso nie klei się do siebie (tak może być w przypadku kiedy używamy do marynaty oleju), można poprzypinać je wykałaczkami.
Piekarnik ustawić na funkcję grillowania z włączonym termoobiegiem na temperaturę 200 stopni. Mięso ułożyć na kratkę, a pod nią wsunąć blaszkę na wytapiający się tłuszcz. Piec około 30 minut. W połowie pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.
Sylwia
9 marca, 2014 @ 4:26 pm
smakowicie wygląda:) wiem co bede dzis robila na kolacje! 🙂