Bigos z kapusty to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Łatwe, smaczne i tanie danie jednogarnkowe, które gości w naszych domach od wielu wielu lat. Bigosu można zrobić bardzo dużo, po czym nałożyć w słoiki, pasteryzować lub zamrozić w pojemnikach czy woreczkach. Przyjemnie się wtedy zagląda do spiżarni 😉
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej
- około 70 dag mięsa wieprzowego
- 0,5 kg wędzonego boczku
- 0,5 kg kiełbasy
- 3/4 szklanki suszonych grzybów
- 1 l wywaru z rosołu
- 3 cebule
- smalec do podsmażania
- przecier pomidorowy – około 0,7 L
Przyprawy:
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 3 łyżki majeranku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Grzyby namoczyć około godzinę w wodzie, następnie je ugotować (wodę posolić dość mocno). Białą kapustę poszatkować, kiszoną odsączyć. Jeżeli jest bardzo kwaśna można przepłukać. Mięsa, kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek pokroić drobno, uprzednio usuwając skórę. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, następnie w plasterki. Zrumienić na tłuszczu najpierw cebulę, następnie mięso. Do dużego garnka włożyć oba rodzaje kapusty i posolić lekko. Zalać wywarem z rosołu, i z grzybów, dołożyć liść laurowy, ziarna, oraz skórkę która pozostała nam z boczku. Gotować aż kapusta zmięknie.
Następnie włożyć do garnka mięso i wlać tłuszcz ze smażenia, cebulę. Doprawić do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Pogotować jeszcze chwilkę.
Kiedy już wszystkie składniki są gotowe, dodajemy przecier pomidorowy, całość dokładnie mieszając. Bigos powinien się przegryźć przez kilka godzin, tak aby wszystkie składniki przeszły swoim aromatem. Dopiero wtedy nabiera właściwego smaku.
Smacznego!
Monih
10 kwietnia, 2015 @ 5:15 pm
Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy przede wszystkim na kompozycji jego składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach – choć wiadomo, że nie można jeść go za często bo jest ciężki. Sama robię czasami taki http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/ też jest niezły.
Ewa
10 kwietnia, 2015 @ 5:15 pm
Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy przede wszystkim na kompozycji jego składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach – choć wiadomo, że nie można jeść go za często bo jest ciężki. Sama robię czasami taki http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/ też jest niezły.