Ciasto na pierogi.
Pierogi… Kto ich nie lubi? Można je nadziać dosłownie wszystkim. Nawet czekoladą. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, taki według którego robiła je moja babcia. Krok po kroku.
Ciasto na pierogi
Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 3 ugotowane średnie ziemniaki przeciśnięte przez praskę
– 2 jajka
– 200 ml wody.
– szczypta soli
WYKONANIE:
Na stolnicę wysypać mąkę, z mąki uformować “wianuszek”. W sam środek wbić jajka, wlać wodę, włożyć ziemniaki (powinny być jeszcze ciepłe).
Z podanych składników najpierw delikatnie, następnie bardziej energicznie zagnieść ciasto. Ciasto podsypywać mąką, unikniemy dzięki temu zbędnego oblepiania stolnicy. Uformować kulkę. Nożem odcinać kawałki, a samo ciasto przykryć ściereczką by nie obsychało. Wałkować na cienkie placki o grubości maksymalnie 2 mm.
Następnie wykroić koła i formować pierogi przy pomocy gotowej formy. Można też zagniatać palcami, lub pomóc sobie widelcem (ja tak robiłam w dzieciństwie).
Pierwsza opcja końcowa: Wrzucać na wrzątek, i od chwili wypłynięcia gotować 2 minuty.
Druga: rozgrzać tłuszcz i zrumienić na patelni z obu stron (wychodzą wyśmienite).
Surowe pierogi można mrozić. Ja zawszę robię tak, że najpierw układam je na talerzu i wkładam do zamrażarki z nim, dopiero gdy zamarzną wrzucam do pojemników. Dzięki temu nie są posklejane.
PS.
Ciasto podstawowe książkowe nie zawiera ziemniaków. Moja babcia nauczyła mnie, że dzięki ziemniakom ciasto jest mniej zbite (co wcale nie oznacza że złe) i dzięki temu dużo lepiej się skleja.
Pozdrawiam serdecznie i życzę SMACZNEGO!
.
Aleksandra Bilcia
20 lutego, 2014 @ 7:55 am
Taki przepis na pierogi widzę po raz pierwszy – ja dodaję jogurt do ciasta i żadnych jajek – będę musiała kiedyś wyprobować 😉 Pozdrawiam pięknie
Małomiasteczkowa Pani Domu
Katarzyna Rzepecka
20 lutego, 2014 @ 8:00 am
to jeszcze zupełnie inny sposób 🙂 ja z koleji nie spotkałam się jogurtem.
Bez jajek kiedyś też robiłam, ogólnie wydaje mi się, że ciasto było zbyt sprężyste. Ale to już jest kwestia indywidualna 🙂
Anna M.
21 lutego, 2014 @ 11:07 pm
Z ziemniakami pierwszy raz widzę, chętnie kiedyś wypróbuję 🙂
Kulinarnie Niebanalnie
10 marca, 2014 @ 12:57 pm
Fajny pomysł. Przetestuję.
evelinan
14 marca, 2014 @ 4:16 pm
Nigdy nie robiłam ciasta na pierogi z ziemniakami. Za to ja wodę daję ciepłą, no i zawsze leci ok. 2 łyżek oleju. Ciasto się nie rozpada, ładnie klei i daje formować. Kocham odsmażane pierogi- bez porównania lepsze od tych z wody 🙂
Ewa K.
8 lutego, 2015 @ 9:57 pm
Moja mama zawsze robi ciasto na pierogi z ziemniakami i są pyszne!
Anonimowy
16 maja, 2015 @ 6:49 pm
Musze absolutnie wyprobowac ciasto z ziemniakami.Jestem b.ciekawa efektu