Skip to content

Kluski śląskie – przepis podstawowy

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Kluski śląskie to jedne z najpopularniejszych dodatków, jakie podaje się do obiadu obok ziemniaków. Znamy je od zawsze, jednak nie wszyscy potrafią je zrobić, a nawet nie wszystkim chce się je robić. Niestety trzeba poświecić na nie troszkę czasu – zwłaszcza gdy mamy dużą rodzinę, lub przygotowujemy imprezę rodzinną. Ale cóż to byłoby bez nich? 🙂

 

Kluski śląskie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
Wykonanie: 
Zaczynamy.
Ugotować ziemniaki, odcedzić.
Jeszcze ciepłe przeciskamy 2-3 razy przez praskę. Ważne by były jednolite i nie miały grudek. Całość przekładamy na miskę. Następnie wykonujemy czynność którą dla ułatwienia zilustrowałam – 1/4 ziemniaków wyciągamy na pozostałe, a w to miejsce wkładamy mąkę i 2 jaja.
Teraz wyrabiamy ciasto. Wygniatamy do momentu, kiedy masa staje się jednolita i gładka.
Następnym krokiem jest kulanie ciasta tak aby powstał wałek. Ciasto można podsypać mąką pszenną, wtedy nie będzie się lepić. Wałek powinien być szerokości około 3 cm  (powstaną kluski typowej wielkości). Nożem (także posypanym mąką) odcinać równe kawałeczki. Następnie formować z nich kulki. Kulki lekko spłaszczyć, i z jednej strony robić wgłębienie np. trzonkiem noża, można tez użyć po prostu palca 🙂
Zagotować wodę w rondlu, osolić. Kluski wrzucać partiami na wrzącą wodę. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotować około 30-60 sekund. Jeżeli nie jesteś pewna/pewien co do tego, czy są już gotowe – wyciągnij jednego, przetnij i sprawdź czy w środku ciasto jest już ugotowane. Jednak trzeba uważać, kluski można bardzo łatwo rozgotować.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Kluski śląskie można przechowywać przez 24 godziny w lodówce. Można je także zamrażać.
Porady:
Tak przygotowane kluski są dość sprężyste i  delikatnie szkliste. Tak naprawdę jeżeli dodajemy mąkę ziemniaczaną kluski nie wymagają już jaj. Jednak kluski są wtedy dużo twardsze, bardziej zbite i sprężystsze.
Jeżeli chcemy, by były jeszcze delikatniejsze, możemy połączyć mąkę ziemniaczana z pszenną. Proporcja pół na pół. Jednak wtedy TRZEBA dodać jajka, ponieważ mąka pszenna nie łączy się tak dobrze z ziemniakami jak mąka ziemniaczana.
Jeżeli do wody dodamy łyżkę tłuszczu np. masła, kluski nie będą się do siebie kleić.
Pozdrawiam! Smacznego 🙂

5 komentarzy

  1. Moniak V
    18 lutego, 2014 @ 12:38 pm

    Wydaje się proste 🙂 Ale z moim kulinarnym 'talentem' pewnie i tak bym coś popsuła :p
    Zapowiada się ciekawie 🙂

    Zapraszam do mnie http://ihavenothingtowearalways.blogspot.com/

    Reply

  2. noclegi Gdynia
    19 lutego, 2014 @ 5:12 pm

    Kluski śląskie to jedno z moich ulubionych dań. Tutaj ładnie opisane jak je dobrze zrobić, więc muszą się udać. Gratulacje.

    Reply

  3. Anonimowy
    28 lutego, 2014 @ 8:00 pm

    "Nie jesteś pewna? " A skąd pewność że tylko kobiety tutaj zaglądają?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.