Skip to content

Zupa z bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta. Zupa z młodych warzyw.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Zupa z bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta to propozycja na bardzo aromatyczny obiad, przygotowany w oparciu o sezonowe warzywa. Począwszy od podsmażonych z czosnkiem młodych ziemniaków, poprzez gotowanie na esencjonalnym rosole darów ogrodu, a zakończywszy odrobiną fety i szczypiorku, otrzymujemy pyszną jarzynówkę, która w moim odczuciu wypada znacznie lepiej niż typowa zupa warzywna czy włoskie minestrone, a przecież tamte propozycje też bardzo moim domownikom smakują i do nich wracam w sezonie często. 
Przygotowałam pierwszy raz, ale wiem, że z pewnością nie ostatni 🙂 

Zupa z bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta. Zupa z młodych warzyw.
Składniki:
  • 500 g młodych ziemniaków
  • oliwa extra virgin do podsmażenia
  • duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 6 szklanek rosołu (jest to bardzo istotne, więc jeżeli nie masz, to przygotuj wywar z włoszczyzny)
  • dwie garści fasolki szparagowej
  • 3/4 szklanki świeżego groszku
  • natka koperku – kilka gałązek
  • szklanka bobu
  • 100 ml śmietany 12%
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 50 g sera feta
Wykonanie:
Fasolkę umyć, usunąć końcówki, pokroić na kawałki 3 cm, ugotować w lekko posolonej wodzie na półmiękko i odcedzić. Bób gotować około 10 minut do miękkości, odcedzić, obrać ze skórki. Młode ziemniaki wyszorować. Jeżeli mają grubą skórkę, która nie zeszła podczas szorowania, to obrać. Następnie ziemniaki pokroić na plastry. Ser feta zamoczyć w zimnej wodzie, by wypuścił nadmiar soli.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, włożyć plastry ziemniaków oraz czosnek i podsmażyć na rumiany kolor. Zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia, dołożyć fasolkę i groszek. Gotować do miękkości groszku. Dołożyć bób, posiekany koperek i gotować dwie minuty. Wyłączyć. 
Zupę zabielić zahartowaną śmietaną. Do śmietany najpierw wkręcić z 10-15 łyżek gorącej zupy i dopiero dodać ją do garnka. 
Danie podajemy w towarzystwie pokrojonego w kostkę sera feta oraz szczypiorku.
Polecam i życzę smacznego obiadu 🙂

2 komentarze

  1. ania
    17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am

    Fajny pomysł na zupkę, zdecydowanie nie omieszkam się spróbować!

    Reply

  2. ania
    23 lipca, 2017 @ 1:33 pm

    Fajny pomysł na zupkę, zdecydowanie nie omieszkam się spróbować!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *