Buchty z jagodami i kruszonk? to bardzo proste bu?eczki podobne do jagodzianek, ale w moim odczuciu ?atwiejsze w wykonaniu. Znacznie ?atwiejsze. Ciasto wyrabiamy, a gdy podro?nie, robimy kilka bu?eczek. Buchty z jagodami uk?adamy w okr?g?ej foremce i kiedy troch? podrosn?, posypujemy kruszonk?. Pieczmy na z?oty kolor. A kiedy ju? si? upiek?, odrywamy je od siebie. Pyszne s? jeszcze ciep?e, z kakao, czy mlekiem. To smak dzieci?stwa pewnie wielu z nas.
Wed?ug tego przepisu buchty z jagodami mo?emy tak?e uparowa?. Wtedy rezygnujemy z kruszonki.
<<Zobacz inne przepisy na buchty>>
Buchty z jagodami i kruszonk?
Buchty (oko?o 8 sztuk):
- 500 g m?ki pszennej 450
- p?? opakowania ?wie?ych dro?d?y
- 2 jajka
- ?y?ka mas?a
- 1 szklanka mleka
- 4 ?y?ki cukru
Farsz:
- 1 szklanka le?nych jag?d
- sk?rka otarta z po?owy cytryny
- 2 ?y?ki cukru
- 1 ?y?ka m?ki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 100 g zimnego mas?a
- p?? szklanki cukru
- 1 szklanka m?ki pszennej
Dodatkowo: cukier puder do posypania.
Buchty z jagodami i kruszonk? – wykonanie:
Dro?d?e rozkruszy? na dno miski, rozmiesza? je z cukrem. Do rondelka wla? mleko, do?o?y? mas?o i cukier. Podgrzewa? do rozpuszczenia sk?adnik?w. Gdy mleko jest jeszcze ciep?e, ale ju? nie gor?ce, przela? je do dro?d?y. Wbi? jajka i za pomoc? widelca rozmiesza?. Do?o?y? m?k? i wyrobi?. Ciasto zostawi? do wyro?ni?cia na oko?o 40 minut lub a? podwoi swoj? obj?to??.
Sk?adniki na farsz delikatnie ze sob? po??czy?.
Wyro?ni?te ciasto przerobi?. Nast?pnie wilgotnymi, lub nat?uszczonymi d?o?mi urywa? kawa?ek ciasta. W ciasto zawija? ?y?k? farszu, formuj?c buchty z jagodami, kt?re uk?ada? na lekko nat?uszczonej ceramicznej foremce, lub wy?o?onej papierem do pieczenia blaszce. Zostawi? na 20 minut do wyro?ni?cia.
Sk?adniki na kruszonk? wymiesza? ze sob? i opr?szy? ni? buchty. Je?eli zostanie Wam jag?d i kruszonki, mo?na zrobi? crumble z jagodami, czyli zapiec jagody pod kruszonk? (najlepiej wida? to danie na 3 zdj?ciu).
Buchty z jagodami wstawi? do nienagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni, a? kolor b?dzie lekko br?zowy (oko?o 40 minut).
Smacznego!
23 czerwca, 2019 @ 1:24 pm
Witam,
ile ma opakowanie ?wie?ych dro?d?y? Ile u?y? suchych, je?li chcia?abym zast?pi? te ?wie?e? Jakie wtedy sk?adniki ciasta zwielokrotni?/omin??? Dzi?ki 🙂
23 czerwca, 2019 @ 4:44 pm
Jedno opakowanie ?wie?ych drozdzy standardowo ma 100 g. Je?eli wybieramy suszone, to trzeba dba? w to miejsce dwie paczki czyli 14 g. Do tego przepisu dajemy p?? kostki ?wie?ych dro?d?y 50 g wymienne na 7 g suchych.