Obracane ciasto ze ?liwkami – proste, ucierane ciasto na bazie mas?a z dodatkiem kwaskowych owoc?w. Idealne, by wykorzysta? przejrza?e ?liwki. Bardzo wilgotne, aromatyczne i jednocze?nie pasuj?ce do fili?anki popo?udniowej herbatki. Na co dzie?, do pracy, czy szko?y. Uwielbiane przez dzieci, rodzic?w i dziadk?w. Najlepsze jeszcze na ciep?o, kiedy ?liwki puszczaj? sok.
Obracane ciasto ze ?liwkami
Obracane ciasto ze ?liwkami – sk?adniki:
- oko?o 10 ?liwek w?gierek
- p?? szklanki drobnego cukru do wypiek?w plus 1 ?y?ka do posypania ?liwek
- 150 g zimnego mas?a
- czubata szklanka m?ki pszennej tortowej
- ?y?eczka proszku do pieczenia
- 5 jaj
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Obracane ciasto ze ?liwkami – wykonanie:
Sp?d tortownicy o szeroko?ci 20 cm wy?o?y? papierem do pieczenia, a jej boki posmarowa? mas?em.
?liwki umy?, roz?upa? na p?? i usun?? pestki. Wy?o?y? na sp?d naczynia tak, aby sk?rka by?a u?o?ona do spodu. Posypa? ?y?k? cukru.
W naczyniu utrze? mas?o z cukrem do bia?o?ci, nast?pnie dodawa? jajka – stopniowo, jedno po drugim, aby mas?o si? nie obra?o. Nast?pnie doda? tak?e stopniowo m?k? i proszek do pieczenia, miksuj?c na najni?szych obrotach miksera, lub wmiesza? za pomoc? ?y?ki. Wy?o?y? na ?liwki.
Ciasto pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy przestygnie, wyk?adamy na pater? do?em do g?ry i zdejmujemy papier.
Tak w?a?nie powstaje to przepyszne obracane ciasto ze ?liwkami!
Smacznego 🙂
29 sierpnia, 2018 @ 12:40 pm
Jesienne smaki?
Wspaniale!
Jedno z moich ulubionych ciast, ale ze ?liwkami jeszcze nie robi?am…
x x x