Skip to content

Mro?ona kawa z wi?niami na spodzie i mleczn? piank?.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Lato zbli?a si? ku ko?cowi, ale patrz?c na prognozy pogody powinni?my si? spodziewa? jeszcze kilka dni upa??w – i to takich konkretnych! Wiecie co jest wtedy najlepsze? Mro?ona kawa. A z racji tego, ?e ta kawa wygl?da wprost fenomenalnie, to u?y?am do jej wykonania Inki by ka?dy m?g? si? pocz?stowa? (moje dzieci bardzo lubi?). Na sp?d w?o?y?am wi?nie w g?stym syropie a za? na wierzchu znajdziemy piank? mleczn?, tak g?st? niczym bita ?mietana.
Sk?adniki na 2 szklanki:
  • gar?? wi?ni bez pestek (mog? by? mro?one, trzeba rozmrozi?)
  • gar?? br?zowego cukru
  • 2 ?y?eczki Inki klasycznej
  • 200 ml wody
  • 200 ml zimnego mleka 3,2%
  • laska wanilii
  • kilka kostek lodu
Wykonanie:
Wi?nie wraz z cukrem przesma?y? w niedu?ym rondelku. Wy?o?y? na sp?d szklanek i wstawi? do lod?wki, by sos zg?stnia?. Kaw? rozpu?ci? w 200 ml wody, wych?odzi?, wstawi? do lod?wki. Je?eli lubicie s?odk? kaw?, to dos?odzi?. 
Mleko podgrza? z ziarenkami z laski wanilii – nie gotowa?. Wych?odzi?, by by?o zimne. Nast?pnie spieni?. Ja u?ywam spieniacza r?cznego t?okowego – powiem Wam, ?e nawet elektryczny nie pozwoli? mi osi?gn?? tak ?wietnych efekt?w. Ale je?eli nie posiadacie spieniacza, to mleko mo?na spieni? w domu za pomoc? s?oika (powinien mie? pojemno?? minimum jeszcze raz tak? jak ilo?? spienianego mleka). Mleko wlewamy do s?oika i energicznie potrz?samy przez oko?o 30 sekund.
Teraz ??czymy wszystko. 
Kaw? wlewamy na wi?nie, wk?adamy kostki lodu i dolewamy do pe?no?ci spienione mleko. Czekamy chwilk? by piana odwarstwi?a si? od kawy i podajemy!
Smacznego!
Pozdrawiam ciep?o,
Katarzyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *