Ta zapiekanka to nic innego w smaku jak wszystkim dobrze znana lasagne. Od tradycyjnej lasagne r??ni j? spos?b przygotowania i rodzaj u?ytego makaronu. Nie przek?adamy warstw makaronu sosem, tylko mieszamy go z sosem serowym a sos bolo?ski uk?adamy na samym wierzchu zaraz pod serem. Jest du?o ?atwiej, dlatego w nawiasie zaznaczy?am, ?e to lasagne dla leniwych ;-). Smak pozostaje naprawd? taki sam. Zapiekanka jest bardzo smaczna, ale wa?ne by j? do?? intensywnie doprawi? (chyba, ?e lubicie inaczej). Zapiekanki wychodzi du?o, jest bardzo syta i dobrze si? j? kroi, wiec sprawdzi si? na r??nych imprezach rodzinnych. Do dzie?a! 🙂
Sk?adniki na zapiekank? wielko?ci 25 x 35 (du?a blaszka, wystarczy spokojnie na 8 os?b).
Sk?adniki na sos serowy:
- 3 szklanki mleka
- 2 ?y?ki z czubkiem m?ki pszennej
- s?l, pieprz ga?ka muszkato?owa, curry jako przyprawy
- 25 dag startego ???tego sera
- du?y z?bek czosnku
Sk?adniki na sos bolo?ski:
- 35 dag mielonego mi?sa wieprzowego
- 35 dag mielonego mi?sa wo?owego
- 3 du?e marchewki
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- pomidory w puszce 400 g
- li?? laurowy
- s?l, pieprz, czosnek granulowany, ostra i s?odka czerwona papryka w proszku
- kilka ga??zek ?wie?ej bazylii
- t?uszcz do podsma?enia.
Dodatkowo:
- 500 g makaronu penne, lub innych rurek np. tricolor
- 25 dag ???tego sera do posypania wierzchu
Wykonanie:
Makaron wrzuci? do wrz?cej posolonej wody i podgotowa? go przez 5 minut by by? tylko w po?owie ugotowany (b?dzie si? jeszcze piek?). Odcedzi? go i przela? zimn? wod?.
Do rondelka wla? 2,5 szklanki mleka. W pozosta?ej po?owie szklanki rozk??ci? m?k?, do?o?y? do mleka. Do?o?y? czosnek przeci?ni?ty przez prask?, oraz przypraw wed?ug uznania (je?eli makaron nie jest wyra?nie s?ony, to soli doda? ciut wi?cej). Ca?o?? postawi? na ma?ej mocy panika i co chwil? mieszaj?c doprowadzi? do zagotowania. Do masy do?o?y? starty ser, po??czy? by si? rozpu?ci?.
Sos serowy po??czy? z makaronem, prze?o?y? do naczynia w kt?rym b?dziemy piec zapiekank?.
Przygotowa? sos bolo?ski.
Marchew, cebul? i papryk? umy?, oczy?ci? i pokroi? w zgrabn? kostk?.
Na patelni rozgrza? t?uszcz. W?o?y? na niego warzywa, li?? laurowy, posiekan? bazyli?, posoli? i podsma?a? a? wyra?nie zmi?kn?. Doda? oba mi?sa, rozbi? na drobne cz??ci ?y?k? i podsma?y? a? zniknie kolor surowizny. Do?o?y? pomidory wraz zalew?. Uzupe?ni? przyprawy: pieprz, czosnek granulowany, papryki, w razie konieczno?ci s?l. Ca?o?? gotowa? na ma?ej mocy palnika oko?o 15 minut, tak by odparowa? cz??? sok?w. Wyj?? z sosu li?? laurowy.
Sos bolo?ski u?o?y? na makaron. Jest to wa?ne by makaron przykry? sosem dok?adnie, inaczej zrobi si? w tych miejscach twardy.
Na ca?? zapiekank? zetrze? pozosta?y ???ty ser i wstawi? j? na ?rodkow? p??k? do piekarnika na 30 minut ( temperatura 170 stopni).
Przed podaniem pozwoli? zapiekance przestygn?? oko?o 20 minut.
Smacznego!
Pozdrawiam ciep?o, Kasia 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 9:59 am
Przepyszna 😊
15 listopada, 2016 @ 5:34 pm
Przepyszna ?
9 października, 2018 @ 3:08 pm
Jest ?wietna i naprawd? szybka! Dzi?ki za przepis 🙂