Zupa pomidorowa, czyli wywar mięsny z pomidorami. U nas bardzo często gości, lubią ją moje dzieci i lubi ją mąż. Tak więc przepis musiał się szybko pojawić 🙂
Zupa pomidorowa
Składniki na 3 litry zupy:
- 3 skrzydełka z kaczki (kaczka jest bardziej aromatycznym mięsem niż kura)
- świeże lub suszone zioła: bazylia, pietruszka, majeranek – po 1/3 łyżeczki suszu lub po 2 gałązki świeżych ziół
- 1 marchew, 1 pietruszka, plaster selera, 1 cebula
- 3 świeże pomidory
- duża łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- śmietana 12% 150 ml i łyżka mąki pszennej do zaklepania
Wykonanie:
Zagotować w garnku 3 litry wody, delikatnie posolić. Na wrzącą wodę wrzucić mięso. Zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu. Kiedy wytrąci się piana zebrać ją łyżką. Po 20 minutach dołożyć czyste warzywa bez pomidorów. Nadal gotować przez kolejne 20 minut.
W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i zblendować (lub pokroić drobniutko i wrzucić do wywaru razem z innymi warzywami).
Cebulkę pokroić drobno, zrumienić na patelni na złoty kolor.
Wrzucić do garnka zioła, cebulę, przecier pomidorowy i pogotować jeszcze 10 minut. Jeżeli jest to konieczne posolić i dodać pieprzu. Wyłączyć gaz.
Przygotować śmietanę z mąką do zaklepania – zmiksować razem do idealnego połącznia składników.
Wlać do zupy, pomieszać, i ponownie włączyć by całość się zagotowała.
Zupa gotowa. Wierzch można posypać ziołami lub świeżą pietruszką.
My lubimy ją z cienkim makaronem rosołowym, jednak dobrym wyborem jest też ryż 🙂
<<Zobacz inne przepisy na zupy>>