Skip to content

Sernik królewski

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Sernik królewski – król wśród serników 🙂 Coś w tej nazwie jest, ponieważ ciasto jest inne niż pozostałe serniki. Nie ma mleka, za to bardzo dużo sera. W składzie ma masło (nie dawajcie czasem margaryny!) które łącząc się z serem i jajkami, sprawia że ciasto jest ciężkie, intensywne i wilgotne. Jest z nim sporo zachodu, ale warto 🙂 Przepis znaleziony na Moje Wypieki, z drobnymi zmianami pod potrzeby własne.
Składniki na ciasto są podane na dużą wsuwaną piekarnikową blachę, jeżeli chcecie zrobić prostokątną blaszkę zróbcie z 2/3 porcji, a na tortownice 22 cm – z 1/3 porcji.


Składniki na kruche brązowe ciasto:
– 20 dag cukru pudru
– 0,5 kg mąki pszennej tortowej
– 20 dag zimnego masła
– 1 jajo
– 1 łyżka smalcu
– 4 łyżki gęstej śmietany 18%
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
– 10 jaj
– 2 kg sera (ten z wiaderka nie nadaje się gdyż jest zbyt rzadki, musi być typowy suchy tłusty lub półtłusty biały ser)
– 375 g masła ( nie całe 2 kostki po 200 g)
– 2 szklanki drobnego cukru
– pół opakowania budyniu śmietankowego (proszku budyniowego)
– duże opakowanie 32 g  cukru waniliowego
– rodzynki, bakalie według uznania.
Polewa czekoladowa:
– 100 g mlecznej czekolady (pół tabliczki)
– łyżeczka mała
– 3 łyżki mleka

Wykonanie:

Składniki na ciasto kruche zagniatamy ze sobą na gładką masę. Masa będzie zbita. Rozdzielamy na dwie równe części i chowamy do zamrażarki na 2-3 godziny, by ciasto dało się później zetrzeć.
Przygotowujemy masę serową. Tutaj bedą schody, ponieważ całość przypomina robienie kremu. Wszystkie składniki bardzo powolutku miksujemy, by masa się nie zważyła. Precyzja i czas tutaj są bardzo ważne.
A więc:
Ser mielimy 3 razy, musi być gładki. Białka oddzielamy od żółtek. Mikserem ucieramy masło i cukier waniliowy oraz cukier zwykły na puszystą masę. Najlepiej by cukier był całkowicie roztarty. Cały czas ucierając dodajemy zółtka, kiedy jedno się wtarło, dopiero wkładamy kolejne. Podobnie robimy z serem, dodajemy go łyżka po łyżce, cały czas pilnując by ta poprzednia została wtarta. Bakalie sparzyć wrzątkiem, i wraz z budyniem na końcu dodać do masy. Białka włożyć do aluminiowego naczynia i z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.
Delikatnie łyżką połączyć ją z masą serową.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć kruche ciasto z zamrażarki, i zetrzeć na grubych oczkach jedną część.
Na to wyłożyć masę serową, zetrzeć drugą część.
Piec w piekarniku (grzałka gór dół) przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Ciasta nie wyjmowac po upieczeniu z piekarnika, uchylić drzwiczki i pozwolić mu wolniutko stygnąć.
Kiedy ciasto się schłodzi, przygotować polewę czekoladową.
Czekoladę, masło, i mleko włożyć do małego rondelka, postawić na małym palniku, i mieszać do połączenia składników. Udekorować ciasto.

SMACZNEGO!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *