Pieczeń Rzymska to fajna alternatywa dla kotletów mielonych. Też jest z mięsa zmielonego, jednak piecze się ją w piekarniku 🙂 Ta pieczeń nadaje się do obiadu, jest wilgotna, miękka i bardzo aromatyczna. Niezbyt wymagające danie w przygotowaniu, a efekt końcowy cieszy oczy i podniebienie.
Składniki:
– pół kg mięsa z łopatki bądź szynki
– 2 duże cebule
– 2,5 szklanki ugotowanych ziemniaków
– 2 duże lub 3 małe jaja
– pęczek świeżego szczypiorku i kilka gałązek natki pietruszki
– łyżka suszonego majeranku
– łyżka musztardy stołowej
– około 0,5 kg wędzonego boczku do wyłożenia formy
– smalec do wysmarowania naczynia
– sól i pieprz
-opcjonalnie 2-3 łyżki bulionu
Wykonanie:
Ziemniaki muszą być ugotowane, więc jeżeli nie pozostało Ci od obiadu z dnia poprzedniego to trzeba ugotować. Ziemniaki, mięso przepuścić przez maszynkę. Cebulę pokroić na piórka, można podsmażyć ( ja nie podsmażam), szczypior, natkę posiekać drobno. Mięso, ziemniaki, jaja, cebulę, zioła, musztardę wyłożyć do naczynia i całość dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować z masy dużego podłużnego pulpeta.
Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, boczek pokroić na plastry i dokładnie nim wyłożyć spód oraz boki. Jest to ważne, gdyż pieczeń nie wysuszy się dzięki temu. Położyć na to pieczeń.
Piec w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni, z włączoną funkcją termoobiegu przez 40 minut, po tym czasie mięso powinno zrobić się rumiane, można wtedy polać je bulionem i piec przez kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia to 60 minut.
Pieczeń jest spora 🙂 Starczy dla 6 osobowej rodziny po kawałku 2-3 centymetrowym, dla mniejszej rodzinki radzę zrobić ja z połowy porcji.
Podawać ze surówką, na przykład taką: klik a ziemniaki można polać tłuszczem pozostałym z pieczenia, oraz aromatycznym wypieczonym boczkiem 🙂
Smacznego!
Anonimowy
8 lipca, 2014 @ 7:20 am
Szkoda, że nie ma zdjęcia jak wygląda Twoje mięsko po przekrojeniu 🙂 AO