Ostatnio zrobiłam dość ciekawe danie, konkretniej – kawałki parówki ponadziewałam makaronem spaghetti, ugotowałam i połączyłam z sosem pomidorowym. Ktoś kto nigdy tego nie widział powie: “o kurcze, jak to jest zrobione?”. Powiem Wam, że i ja miałam trochę pytań nim to zrobiłam, zastanawiałam się czy makaron się nie rozpadnie, tak jak i parówki. NIE! Nie rozpadnie się nic 🙂 Makaron gotujemy al dante, a parówki wybieramy cienkie zafoliowane, ale dobre jakościowo by zawierały dużo mięsa w składzie.
Składniki:
makaron spaghetti 200 g (pół opakowania)
0,5 kg parówek
1 puszka pomidorów 410 g
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
100 ml wody
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypta pieprzu i soli
najlepiej świeże zioła – bazylia, oregano, pietruszka
Wykonanie:
Parówki odwijamy z folii i kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Bierzemy po 5-6 suchych nitek makaronu i wkłuwamy w kawałek parówki po czym przesuwamy ją do środka. Ja zrobiłam po dwa kawałki na każde 5 nitek.
W rondlu wstawiamy wodę, solimy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy makaron. Następnie zmniejszamy palnik, przykrywamy i na malutkim ogniu gotujemy przez około 8 minut. By makaron był sprężysty (al dante).
Odcedzamy.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę po czym rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę i masło i podsmażamy te składniki przez kilka minut. Pomidory z puszki miksujemy, i razem z wodą oraz cukrem dokładamy do cebulki i czosnku. Całość dusimy pod przykryciem około pół godziny. Na sam koniec przyprawiamy do smaku ziołami, pieprzem, ewentualnie solą.
Makaron łączymy z sosem i podajemy.
Smacznego!
Sylwia
9 lipca, 2014 @ 8:16 am
no to juz wiem co bede robic na kolacje:))
Karolina Klim
9 lutego, 2016 @ 11:32 pm
Mój jutrzejszy obiad 🙂
Anonimowy
3 marca, 2016 @ 11:03 am
dzisiaj robię na obiad
Anonimowy
28 grudnia, 2016 @ 6:26 pm
I pomysł na kolację jest ??