Domowa nutella, a właściwie masło czekoladowe to fajny pomysł na zimowy zapas słoiczkowy. Taki przetwór sprawdzi się nie tylko do kanapki, ale też do naleśników, pierogów, deserów i CIAST 🙂 już nie mogę się doczekać kiedy poleję jakąś bitą śmietanę tym smakołykiem. Cóż, smak wg mnie nie jest bardzo zbliżony do kupnej nutelli (ale ja ją uwielbiam), gdyż w przepisie jest czyste ciemne kakao, a sama nutella ma wiele ulepszaczy smaku a kakao śladowe ilości. My otrzymujemy krem podobny smakiem do gorzkiej czekolady ALE bardziej słodki. Śliwek nie czuć zbyt bardzo, smak czekoladowy nad nimi wyraźnie dominuje. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
5 kg śliwek
1 kg cukru
320 g ciemnego kakao (2 duże opakowania)
3-5 cukrów waniliowych.
Wykonanie:
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, i za pomocą blendera robimy z owoców miazgę. Dosypujemy cukier i smażymy przez około godzinę. Można dłużej wtedy masa wyraźnie zgęstnieje, jednak z moich obserwacji wynika, ze owoce nabierają goryczkowatego smaku. Musimy pamiętać, by często mieszać, i zebrać powstałą pianę.
Po usmażeniu dodajemy kakao i cukry waniliowe, ja zamiast mieszać łyżką zmiksowałam całość. Następnie jeszcze smażyć przez około 15 minut.
Nakładamy bardzo gorące w słoiczki, zakręcamy mocno. Nie gotujemy, a to bardzo duży plus ponieważ zaoszczędzimy czas 😉
Mi wyszło 23 słoiczki o wielkości 200 g plus trochę do zjedzenia.
Smacznego!
Obserwuj przez
Marcela
17 września, 2014 @ 9:55 am
mmm… domowa najlepsza:)
Ula Brzydula
15 października, 2014 @ 12:40 pm
ciekawy pomysl. Na nastepny rok jak znalazl 🙂