Domowa nutella, a w?a?ciwie mas?o czekoladowe to fajny pomys? na zimowy zapas s?oiczkowy. Taki przetw?r sprawdzi si? nie tylko do kanapki, ale te? do nale?nik?w, pierog?w, deser?w i CIAST 🙂 ju? nie mog? si? doczeka? kiedy polej? jak?? bit? ?mietan? tym smako?ykiem. C??, smak wg mnie nie jest bardzo zbli?ony do kupnej nutelli (ale ja j? uwielbiam), gdy? w przepisie jest czyste ciemne kakao, a sama nutella ma wiele ulepszaczy smaku a kakao ?ladowe ilo?ci. My otrzymujemy krem podobny smakiem do gorzkiej czekolady ALE bardziej s?odki. ?liwek nie czu? zbyt bardzo, smak czekoladowy nad nimi wyra?nie dominuje. Zapraszam do wypr?bowania przepisu.
Sk?adniki:
5 kg ?liwek
1 kg cukru
320 g ciemnego kakao (2 du?e opakowania)
3-5 cukr?w waniliowych.
Wykonanie:
?liwki myjemy, wyci?gamy pestki, i za pomoc? blendera robimy z owoc?w miazg?. Dosypujemy cukier i sma?ymy przez oko?o godzin?. Mo?na d?u?ej wtedy masa wyra?nie zg?stnieje, jednak z moich obserwacji wynika, ze owoce nabieraj? goryczkowatego smaku. Musimy pami?ta?, by cz?sto miesza?, i zebra? powsta?? pian?.
Po usma?eniu dodajemy kakao i cukry waniliowe, ja zamiast miesza? ?y?k? zmiksowa?am ca?o??. Nast?pnie jeszcze sma?y? przez oko?o 15 minut.
Nak?adamy bardzo gor?ce w s?oiczki, zakr?camy mocno. Nie gotujemy, a to bardzo du?y plus poniewa? zaoszcz?dzimy czas 😉
Mi wysz?o 23 s?oiczki o wielko?ci 200 g plus troch? do zjedzenia.
Smacznego!
Obserwuj przez
17 września, 2014 @ 9:55 am
mmm… domowa najlepsza:)
15 października, 2014 @ 12:40 pm
ciekawy pomysl. Na nastepny rok jak znalazl 🙂