Karkówka duszona w ketchupie, interesujące prawda? 🙂 Danie banalnie proste (tak więc i przepis krótki), każdy sobie z nim poradzi. Oprócz składników potrzebujemy tylko naczynie z pokrywą, lub naczynie bez pokrywy (blaszkę) i folię aluminiową. Folią musimy bardzo dobrze uszczelnić danie, nakładając dwie jej warstwy, oraz związując dokładnie brzegi naczynia nićmi pozostawiając wystającą folię. Tak i ja zrobiłam. Kiedy rozcięłam folię buchnęła para, to znaczy że karkówka faktycznie dusiła się i jak najbardziej można robić w ten sposób. Do tego dania proponuje ryż. Będzie się fajnie komponować z pomidorowym smakiem 🙂
Składniki na 6 porcji:
1 kg karkówki
2 cebule
łyżeczka majeranku
1 l bardzo dobrego ketchupu (użyłam łagodnego ze względu na dzieci, było ok)
Wykonanie:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry. Delikatnie posolić i odstawić na godzinę by sól weszła wewnątrz mięsa. Ułożyć na spód naczynia. Cebulkę drobno posiekać i dokładnie wymieszać z majerankiem oraz ketchupem. Jeżeli ketchup jest za mało wyrazisty w smaku można go troszkę posolić lub dodać pieprzu. Wylać na mięso. Dusić pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 1,5 godziny.
Ps. Wiele przepisów na podobne danie podaje by ketchup rozcieńczyć. Nie róbcie tego jeżeli chcecie otrzymać gęsty sos. Mięso wypuści z siebie soki nieci go rozrzedzając.
Smacznego! Serdecznie pozdrawiam.
Kasia R.
Kamil
18 listopada, 2014 @ 6:07 pm
Super przepis na karkóweczkę, muszę wypróbować 🙂
Katarzyna Rzepecka
23 listopada, 2014 @ 6:18 pm
Daj znać jak smakuje! 🙂
ladylaura
18 listopada, 2014 @ 7:40 pm
Fajna propozycja.
Anna i Elżbieta Krzyczkowskie
19 listopada, 2014 @ 12:40 pm
Kocham karkówkę!! 🙂 Chyba robiona na każdy możliwy sposób musi być dobra! 🙂
Anonimowy
21 marca, 2015 @ 9:53 pm
Mięso wychodzi bardzo smaczne, ale pomimo, że kupiłam ketchup dobrej jakości to sos czuć po upieczeniu octem. Dla mnie ten zapach jest nie do przejścia. Następnym razem zrobię własny ketchup i takim zaleję mięso bo w smaku jest genialne.
Wicked
22 kwietnia, 2017 @ 11:13 pm
Pewnie pudliszki. To nie jest dobry ketchup. Jest drogi i popularny. Nic poza tym.
Anonimowy
15 kwietnia, 2015 @ 4:51 pm
ja do sosu dodaję dla wzbogacenia smaku powidła śliwkowe – niebo w gębie
Anonimowy
3 maja, 2015 @ 5:30 pm
ja do sosu ketchubowego dodaję kilka łyżek dżemu morelowego i 2 ząbki czosnku, też ciekawy smak
Anonimowy
6 czerwca, 2015 @ 11:48 am
Ja dodaje jeszcze dodatkowo pieczarki. …pycha
pannakolczykowa
5 lipca, 2015 @ 7:55 pm
chyba zaserwuję moje lubemu! banalny przepis 🙂
Anonimowy
7 lipca, 2015 @ 7:36 am
zrobione:) wyszło dobre, ale troszkę zmieniłam przepis:) najpierw na godzine do lodówki wstawiłam karkówkę w przyprawach i odrobiną oliwy – potem obsmażyłam ją na patelnik, dodałam podsmażone pieczarki i cebulę pokrojoną w piórka.dodałam ketchup i do pieca:D
Iwona Marciniak
11 lipca, 2015 @ 5:43 pm
Jakiego ketchupu pani użyła?
Katarzyna Rzepecka
11 lipca, 2015 @ 6:57 pm
Z Kotlina, pozdrawiam 🙂
aniable
19 lipca, 2015 @ 8:16 pm
Pycha! ja robię podobne mięsko tylko obsypuje plastry na noc obficie cząbrem i tymiankiem a potem dodaje po 4 łyżki keczupu i majonezu i 2 cebule i piekę i też pycha! polecam i pozdrawiam 🙂
Anonimowy
20 lipca, 2015 @ 12:23 pm
A ja użyłam polędwiczek.pokroiłam je ,podsmażyłam zalałam kethupem Pudliszki i dusiłam na małym ogniu przez godzinę. Wyszło super!
Anonimowy
20 sierpnia, 2015 @ 5:10 pm
Zastanawiam się czy pomidory z puszki fajnie by smakowały? zamiast keczupu
Katarzyna Rzepecka
21 sierpnia, 2015 @ 6:41 am
Sama pomidory trzeba będzie doprawić mocniej, ale myślę że można kombinować 🙂
Anonimowy
30 stycznia, 2017 @ 10:56 pm
Ja także robię z pieczarkami i cebulą zalewam to-troszkę wody dodaję przecier z 3 łyżki cukru z 3 łyżki magi
Milena Wnuk-Lipinska
9 listopada, 2017 @ 7:54 pm
Jadlam to danie w zeszły weekend i muszę przyznać ze jest to świetne danie:) mam zamiar zrobić na sylwestra:)
Gośka
25 sierpnia, 2018 @ 12:59 pm
Super pomysł na karkówkę 🙂 wszystkim smakuje i robię już kolejny raz 🙂
Katarzyna Rzepecka
25 sierpnia, 2018 @ 2:37 pm
Gosiu, bardzo się cieszę, zapraszam po więcej ?
MariMar
20 grudnia, 2018 @ 4:15 pm
Mam w planach zrobić na święta.Napiszę jakie będą efekty ☺
Katarzyna Rzepecka
20 grudnia, 2018 @ 4:21 pm
Koniecznie podziel się opinią ?
Wesołych Świąt:)