Śledzie – obowiązkowe na wigilijnym stole. Co roku takie same? A może lubicie nowe smaki? Te śledzie w sosie musztardowym, to danie szybkie, proste i bardzo smaczne. Nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Ja często takie śledziowe dania robię w piątek, podaje razem z pieczonymi ziemniakami albo po prostu z gotowanymi w mundurkach.
Śledzie w sosie musztardowym
- filety śledziowe w occie, 10 płatów połówek lub 5 całych.
 - 200 ml śmietany kremowej gęstej 12 %
 - kopiasta łyżka majonezu
 - kopiasta łyżka musztardy stołowej
 - szczypta kurkumy jeżeli chcecie by sos był w kolorze musztardowym
 - sól i pieprz – szczypta
 - pół cebulki
 - łyżeczka cukru
 
Wykonanie:
W naczyniu rozrobić śmietanę z majonezem, dodać musztardę, kurkumę, sól, pieprz, oraz cukier. Cebulkę pokroić bardzo drobno. Całość dokładnie wymieszać.
Śledzie rozdrobnić na mniejsze kawałki, osuszyć na ściereczce kuchennej. Dołożyć do sosu i łyżką delikatnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki, by składniki się przegryzły.
Można przyozdobić miętą. Mięta pasuje do ryb, sałatek.Sos jest lekko słodki a jednocześnie lekko pikantny.
Gotowe!
Cieplutko pozdrawiam.
Kasia 🙂
 









 
 

