Skip to content

Śledzie w sosie musztardowym.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Śledzie – obowiązkowe na wigilijnym stole. Co roku takie same? A może lubicie nowe smaki? Te śledzie w sosie musztardowym, to danie szybkie, proste i bardzo smaczne. Nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Ja często takie śledziowe dania robię w piątek, podaje razem z pieczonymi ziemniakami albo po prostu z gotowanymi w mundurkach.

 

Śledzie w sosie musztardowym


Składniki:

  • filety śledziowe w occie, 10 płatów połówek lub 5 całych.
  • 200 ml śmietany kremowej gęstej 12 %
  • kopiasta łyżka majonezu
  • kopiasta łyżka musztardy stołowej
  • szczypta kurkumy jeżeli chcecie by sos był w kolorze musztardowym
  • sól i pieprz – szczypta
  • pół cebulki
  • łyżeczka cukru
Wykonanie:
 
W naczyniu rozrobić śmietanę z majonezem, dodać musztardę, kurkumę, sól, pieprz, oraz cukier. Cebulkę pokroić bardzo drobno. Całość dokładnie wymieszać.
Śledzie rozdrobnić na mniejsze kawałki, osuszyć na ściereczce kuchennej. Dołożyć do sosu i łyżką delikatnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki, by składniki się przegryzły.
Można przyozdobić miętą. Mięta pasuje do ryb, sałatek.Sos jest lekko słodki a jednocześnie lekko pikantny.

Gotowe!
Cieplutko pozdrawiam.
Kasia 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *