Je?eli zdarzy?o si? Wam kupi? a nie wiecie wiecie jak wykorzysta? form? do muffin, bo nie przepadacie za babeczkami, to zapraszam po dzisiejszy przepis. Jajka sadzone w koszulkach z boczku, posypane ?wie?ym szczypiorkiem. Fajne na ?niadanie, kolacj?, czy nawet do obiadu 🙂 Do tego bardzo aromatyczne, gdy? ow?dzany smak boczku wnika podczas pieczenia do ?rodka jaj. Danie z kt?rego z pewno?ci? najbardziej zadowoleni b?d? faceci i nie tylko… 🙂 Przygotowanie takich kubeczk?w daje du?o frajdy, gdy? to banalnie proste danie niezwykle cieszy oczy 🙂
Sk?adniki na form? 12 sztuk:
- 12 jaj ?redniej wielko?ci (du?e mog? si? wylewa?)
- 12 d?ugich plasterk?w ow?dzanego boczku,
- p?czek ?wie?ego szczypiorku
- ?y?ka smalcu do nat?uszczenia foremki
- s?l jako przyprawa
Wykonanie:
Form? nat?u?ci? smalcem. W ka?dy do?ek wk?ada? po plasterku boczku. Ponacina? go na dole no?em w kilku miejscach w odleg?o?ci co 2 cm, by da? si? lepiej formowa?.
Na sp?d ka?dego do?ka wsypa? po szczpycie soli. Wbi? jajo, ponownie posypa? szczypt? soli.
Wstawi? do piekarnika i zapieka? a? jaja si? zetn? oraz zarumieni? lekko – oko?o 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmowa? pomagaj?c sobie ?y?k? sto?ow?. Posypa? szczypiorkiem i podawa?.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam – Kasia.
5 marca, 2015 @ 2:37 pm
Pi?knie si? prezentuj?. 🙂
5 marca, 2015 @ 3:22 pm
Dzi?kuj? 🙂