Sałatka GYROS stała już chyba w każdym polskim domu. Lubimy ją bardzo, chętnie do niej wracamy. Choć muszę Wam powiedzieć, że są wersje, które mi nie smakowały, rzecz gustu. Dodajemy przeróżne dodatki, często też ostre jak np. papryczki chili czy świeżą cebulę, kończąc na mięsie smażonym w przyprawie “gyros”. Jak to jest u Was? 🙂
Ja ze swojej strony proponuję wersję wiosenną, lekką i bardziej delikatną – choć łagodna to za duże słowo. Całość komponuje się świetnie, trzeba spróbować. Moja propozycja jest ze świeżym ogórkiem, pomidorami, kukurydzą, szczypiorkiem. Nie mogę się już doczekać naszych krajowych pomidorów pachnących słońcem, smakowitych ogórków i szczypiorku który faktycznie szczypie. Nie mniej jednak wrzucam przepis już dziś, wiosna tuż tuż 🙂
Sałatka z sosem czosnkowym w wersji lekkiej, na bazie jogurtu naturalnego. Nie pójdzie w biodra 😉 Kiedy zostaje mi jej sporo, przekładam tortillę i mam wypasioną kanapkę, lepszą i zdrowszą niż kupioną na mieście.
Składniki na dwa spore półmiski (na zdjęciach jest tylko propozycja podania, w rzeczywistości sałatki wyjdzie sporo):
- pęczek świeżego szczypiorku
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3 świeże pomidory
- zielony ogórek szklarniowy – dorodna sztuka, duża (lub dwa mniejsze)
- 80 dag filetów z piersi kurczaka
- przyprawa gyros
- łyżka oleju do podsmażenia mięsa
- średniej wielkości kapusta pekińska
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego do sosu – lub więcej wg. gustu
- sól i pieprz, oraz szczypta pieprzu cayenne (po szczypcie)
Wykonanie:
Kapustę poszatkować dość drobno, na kawałki o długości 2-3 cm. Posolić delikatnie. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, usunąć resztki gałązek, pokroić w kostkę, odcisnąć z nadmiaru soku. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek umyć, posiekać.
Mięso pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, dodać przyprawy, łyżkę lub dwie. Próbować, regulować smak ( w zależności od firmy przyprawy są ostrzejsze lub łagodniejsze). Smażyć około 5-10 minut, tak by mięso nie było surowe w środku. Ostawić do przestygnięcia.
Do jogurtu dodać czosnek granulowany (pamiętajcie że sos z czasem nabiera wyrazistości, przegryzą się), sól, pieprz i cayenne. Dokładnie połączyć.
W półmiskach układać kolejno (dzielić składniki na pół jeżeli chcecie zrobić dwie porcje) :
– pierwsza warstwa kapusty pekińskiej,
– warstwa mięsa
– sos czosnkowy
– kukurydza
– ogórki
– szczypior
– pomidor
– druga warstwa kapusty pekińskiej
Sałatka najlepsza jest, kiedy jest podana bezpośrednio po przygotowaniu, ze względu na kapustę pekińską, oraz świeże warzywa. Kapusta po posoleniu mięknie i jeżeli sałatka będzie długo stała może podejść sokami warzywnymi.
Smacznego! 🙂
Sylwia
18 maja, 2015 @ 6:39 pm
uwielbiam gyros:) a takie małe, idealne na impreze:)