Sa?atka GYROS sta?a ju? chyba w ka?dym polskim domu. Lubimy j? bardzo, ch?tnie do niej wracamy. Cho? musz? Wam powiedzie?, ?e s? wersje, kt?re mi nie smakowa?y, rzecz gustu. Dodajemy przer??ne dodatki, cz?sto te? ostre jak np. papryczki chili czy ?wie?? cebul?, ko?cz?c na mi?sie sma?onym w przyprawie „gyros”. Jak to jest u Was? 🙂
Ja ze swojej strony proponuj? wersj? wiosenn?, lekk? i bardziej delikatn? – cho? ?agodna to za du?e s?owo. Ca?o?? komponuje si? ?wietnie, trzeba spr?bowa?. Moja propozycja jest ze ?wie?ym og?rkiem, pomidorami, kukurydz?, szczypiorkiem. Nie mog? si? ju? doczeka? naszych krajowych pomidor?w pachn?cych s?o?cem, smakowitych og?rk?w i szczypiorku kt?ry faktycznie szczypie. Nie mniej jednak wrzucam przepis ju? dzi?, wiosna tu? tu? 🙂
Sa?atka z sosem czosnkowym w wersji lekkiej, na bazie jogurtu naturalnego. Nie p?jdzie w biodra 😉 Kiedy zostaje mi jej sporo, przek?adam tortill? i mam wypasion? kanapk?, lepsz? i zdrowsz? ni? kupion? na mie?cie.
Sk?adniki na dwa spore p??miski (na zdj?ciach jest tylko propozycja podania, w rzeczywisto?ci sa?atki wyjdzie sporo):
- p?czek ?wie?ego szczypiorku
- puszka kukurydzy konserwowej
- 3 ?wie?e pomidory
- zielony og?rek szklarniowy – dorodna sztuka, du?a (lub dwa mniejsze)
- 80 dag filet?w z piersi kurczaka
- przyprawa gyros
- ?y?ka oleju do podsma?enia mi?sa
- ?redniej wielko?ci kapusta peki?ska
- szklanka g?stego jogurtu naturalnego
- 2 p?askie ?y?eczki czosnku granulowanego do sosu – lub wi?cej wg. gustu
- s?l i pieprz, oraz szczypta pieprzu cayenne (po szczypcie)
Wykonanie:
Kapust? poszatkowa? do?? drobno, na kawa?ki o d?ugo?ci 2-3 cm. Posoli? delikatnie. Og?rki obra? ze sk?ry, pokroi? w drobn? kostk?. Pomidory umy?, usun?? resztki ga??zek, pokroi? w kostk?, odcisn?? z nadmiaru soku. Kukurydz? ods?czy? z zalewy. Szczypiorek umy?, posieka?.
Mi?so pokroi? na niedu?e kawa?ki. Na patelni rozgrza? t?uszcz, w?o?y? mi?so, doda? przyprawy, ?y?k? lub dwie. Pr?bowa?, regulowa? smak ( w zale?no?ci od firmy przyprawy s? ostrzejsze lub ?agodniejsze). Sma?y? oko?o 5-10 minut, tak by mi?so nie by?o surowe w ?rodku. Ostawi? do przestygni?cia.
Do jogurtu doda? czosnek granulowany (pami?tajcie ?e sos z czasem nabiera wyrazisto?ci, przegryz? si?), s?l, pieprz i cayenne. Dok?adnie po??czy?.
W p??miskach uk?ada? kolejno (dzieli? sk?adniki na p?? je?eli chcecie zrobi? dwie porcje) :
– pierwsza warstwa kapusty peki?skiej,
– warstwa mi?sa
– sos czosnkowy
– kukurydza
– og?rki
– szczypior
– pomidor
– druga warstwa kapusty peki?skiej
Sa?atka najlepsza jest, kiedy jest podana bezpo?rednio po przygotowaniu, ze wzgl?du na kapust? peki?sk?, oraz ?wie?e warzywa. Kapusta po posoleniu mi?knie i je?eli sa?atka b?dzie d?ugo sta?a mo?e podej?? sokami warzywnymi.
Smacznego! 🙂
18 maja, 2015 @ 6:39 pm
uwielbiam gyros:) a takie ma?e, idealne na impreze:)