Jest to moje drugie podej?cie do tego ciasta, pierwsze by?o hmmm…. spalone 😉 Dos?ownie, wysuszy?am ciasto, spiek?am pomimo kr?tkiego pieczenia i cho? przepis mia?am z pewnego ?r?d?a (pr?bowane) to mi nie wysz?o… Chcia?am bardzo zrobi? to ciasto, bo jest koszmarnie smaczne, jednak wola?am mie? pewno??, ?e na pewno wyjdzie takie jakie powinno wyj??. Dlatego postanowi?am ciasto pieczone zast?pi? po prostu herbatnikami 🙂 Musz? przyzna?, ?e wysz?o na prawd? wdzi?cznie smaczne i nie wiele mu brakuje do tego pieczonego.
Z pewno?ci? podejd? jeszcze raz do pieczonego, ale o tym z pewno?ci? si? dowiecie 😉 Wkr?tce…
Przepis na du?? tradycyjn? form? prostok?tn? (oko?o 25x36cm) – ciasto do?? niskie, mo?na u?y? mniejszej ilo?ci herbatnik?w i mniejszej formy.
Sk?adniki:
- herbatniki na 3 warstwy, oko?o 75 sztuk
- s?oiczek d?emu z czarnej porzeczki – oko?o 400 ml
- 10 bez
- paczka migda??w w p?atkach – 100 g
- ?y?ka mas?a
na krem:
- 3 ?y?ki m?ki pszennej
- 2 ?y?ki m?ki ziemniaczanej
- 2 ???tka
- 2 ?y?ki cukru
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- kostka mas?a (temperatura pokojowa) – 200 gram
- 500 ml mleka
Wykonanie:
Krem:
Szklank? mleka wstawi? w garnuszku na palnik, doda? cukier i zagotowa?. Drugie 250 ml mleka natomiast zmiksowa? z m?kami i ???tkami, doda? do gotuj?cego si? mleka, miesza? do zagotowania i zg?stni?cia. Odstawi? do wystygni?cia.
Mas?o utrze? z cukrem waniliowym, nast?pnie stopniowo ?y?ka po ?y?ce dodawa? ch?odn? ju? mas? stale miksuj?c.
Ciasto:
Z kremu od?o?y? 3-4 ?y?ki (tyle by wystarczy?o pokry? cienk? warstw? wierzch ciasta), pozosta?y podzieli? na 2 r?wne cz??ci. Bezy pokruszy?. Migda?y zarumieni? na patelni ( z dodatkiem ?y?ki mas?a).
Uk?ada? warstwowo wed?ug kolejno?ci:
- 1 warstwa herbatnik?w
- po?owa kremu
- po?owa d?emu
- 2 warstwa herbatnik?w
- druga cz??? kremu
- druga po?owa d?emu
- trzecia warstwa herbatnik?w
- 3 ?y?ki kremu
- pokruszone bezy
- migda?y
Gotowe!
Smacznego, pozdrawiam cieplutko 🙂
11 kwietnia, 2015 @ 9:25 am
Bardzo apetycznie wygl?da! 🙂
11 kwietnia, 2015 @ 4:47 pm
Smacznie 🙂
12 kwietnia, 2015 @ 5:47 pm
pyszotka:) ( NIEWIELE!)
31 grudnia, 2015 @ 8:55 am
Zrobi?am w tym roku na Bo?e Narodzenie. Pyszne! Super! Rewelacja! Kwaskowate dzi?ki masie z d?emu porzeczkowego. Dopisuj? do listy moich hit?w. Pomyli?am si? i da?am wi?cej warstw z herbatnik?w (pomi?dzy ka?d? warstw? kremu i d?emu by?a warstw? herbatnik?w), ale dzi?ki temu mia?am wy?sze ciasto, kt?re bardzo ?atwo si? kroi?o. Zamiast p?atk?w migda?owych da?am zmielone migda?y upra?one pod bez?. Wtedy beza udawa?a ?nieg na cie?cie i ?adnie to wygl?da?o. Spr?buj? z d?emem z pigwy i r?zy. Prosz? o wi?cej takich przepis?w:-)
31 grudnia, 2015 @ 9:52 am
Dzi?kuj? za tak mi?y komentarz. 🙂 z pewno?ci? b?dzie wi?cej przepis?w na ciasta bez pieczenia. Pozdrawiam ciep?o 🙂
8 lutego, 2016 @ 4:43 pm
Jakie chrbatniki te ma?e be-be czy wi?ksze? Zawsze mam problem z doborem ilo?ci opakowa?
8 lutego, 2016 @ 5:21 pm
Oboj?tnie, wiadomo, ma?e podzielniejsze a wi?ksze wygodniejsze. Ja zawsze kupuje w miar? mo?liwo?ci te wi?ksze.
11 lutego, 2016 @ 7:23 pm
Mo?e na krem u?y? budynku?
11 lutego, 2016 @ 9:16 pm
Mozna kombinowac, duzo osob poleca tez gotowe kremy w proszku do karpatki na mleko ( te bez gotowania) Fla tych, ktorzy maja talent do psucia mas kremowych. Ciasto z kremem wedlug mnie jest smaczniejsze niz z samym budyniem ale to rzecz gustu 🙂
15 lipca, 2016 @ 3:00 pm
Ciasto jest przepyszne. Domownicy s? nim zachwyceni a wnuczka 8lat wr?cz je uwielbia.Troszke go przerobilam bo na wierzch dalam ubta ?mietan? z fixem i posypalam rozkruszonymi bezami. ?wietnie wygl?da a jeszcze lepiej smakuje. Dzi?ki za super przepis.
17 kwietnia, 2017 @ 7:55 pm
Ciasto pyyycha!! Skorzysta?am z poprzedniego komentarza, ?eby da? ?mietan? ze ?mietan-fixem i nie mog? wr?cz si? oprze?, takie pyszne. Dzi?kuj? za przepis 😉
23 czerwca, 2017 @ 12:52 pm
Proponuj? zamiast ?mietan-fixu serek mascarpone. Na kazde 100 ml.?mietanki 1 ?y?ka serka. Musz? byc bardzo dobrze sch?odzone. Wk?adamy razem do naczynia i ubijamy.