Co Polacy jedzą na śniadanie? Najczęściej sięgają po kanapkę, na której układają swoje ulubione dodatki. Kanapki wcale nudne nie muszą być, można je robić i na ciepło i na zimno, i kłaść na nie sadzone jajo i tak dalej…. Ja najbardziej lubię kanapki z warzywami zwłaszcza wiosną, kiedy organizm przestawia się z trybu zimowego i łaknie nowalijek. Co prawda, jeszcze warzywa których użyłam nie są tak smaczne jak w środku sezonu, jednak szczypiorek mam już w ogródku. Smaczny i szczypiący. Do tego jajo, szynka oraz ser – uwielbiam.
Możecie napisać, że to nie przepis – przecież to banał. Ale jak patrze na menu bloga, to brakuje w nim właśnie propozycji śniadaniowych (jest jedynie dział: coś do chleba który podciągnę też pod śniadania), i trzeba to w końcu zmienić 🙂 Co powiecie na cykl “śniadaniowych poniedziałków”? 😉
Co będzie potrzebne:
- ulubione pieczywo
- masło
- sałata
- szynka
- żółty ser
- rzodkiewka
- pomidor
- zielony ogórek
- szczypiorek
- sól i pieprz
- jajo
Wykonanie:
Jajo ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Warzywa umyć, oczyścić z części twardych i nie jadalnych, także pokroić w plastry. Szczypiorek posiekać.
Pieczywo posmarować masłem i układać kolejno: sałatę, szynkę ser, pomidor, jajo, ogórek, rzodkiewka. Posypać szczypiorek i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.
Smacznego! 🙂
Anonimowy
20 kwietnia, 2015 @ 10:02 am
Od kiedy łączymy ogórka z pomidorem?
Katarzyna Rzepecka
20 kwietnia, 2015 @ 11:19 am
Od zawsze. To że ogórek neutralizuje witaminę C w pomidorze nie oznacza, ze jest to połączenie trujące. Ja bardzo lubię te dwa Warzywa i nie zamierzam rezygnować tylko dlatego z ich łączenia tym bardziej, że na kanapce kładę po jednym plastrze. Pomidor to nie tylko źródło witaminy C (akurat w nim jest jej stosunkowo bardzo mało).
Anonimowy
20 kwietnia, 2015 @ 11:52 am
Chętnie będę zaglądać po cykl śniadaniowy 🙂 Nawet z samej ciekawości 🙂
Sylwia
18 maja, 2015 @ 6:36 pm
ja również łączę pomidora z ogórkiem:) bardzo lubię 🙂 i chwalę sobie:) atakie kanapeczki! idealne na śniadanie