Skip to content

Wiosenne kanapki – polskie śniadanie.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Co Polacy jedzą na śniadanie? Najczęściej sięgają po kanapkę, na której układają swoje ulubione dodatki. Kanapki wcale nudne nie muszą być, można je robić i na ciepło i na zimno, i kłaść na nie sadzone jajo i tak dalej…. Ja najbardziej lubię kanapki z warzywami zwłaszcza wiosną, kiedy organizm przestawia się z trybu zimowego i łaknie nowalijek. Co prawda, jeszcze warzywa których użyłam nie są tak smaczne jak w środku sezonu, jednak szczypiorek mam już w ogródku. Smaczny i szczypiący. Do tego jajo, szynka oraz ser – uwielbiam.
Możecie napisać, że to nie przepis – przecież to banał. Ale jak patrze na menu bloga, to brakuje w nim właśnie propozycji śniadaniowych (jest jedynie dział: coś do chleba który podciągnę też pod śniadania), i trzeba to w końcu zmienić 🙂 Co powiecie na cykl “śniadaniowych poniedziałków”? 😉


Co będzie potrzebne:

  • ulubione pieczywo
  • masło
  • sałata
  • szynka
  • żółty ser
  • rzodkiewka
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • jajo
Wykonanie:
Jajo ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Warzywa umyć, oczyścić z części twardych i nie jadalnych, także pokroić w plastry. Szczypiorek posiekać.
Pieczywo posmarować masłem i układać kolejno: sałatę, szynkę ser, pomidor, jajo, ogórek, rzodkiewka. Posypać szczypiorek i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu.
Smacznego! 🙂

4 komentarze

  1. Anonimowy
    20 kwietnia, 2015 @ 10:02 am

    Od kiedy łączymy ogórka z pomidorem?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      20 kwietnia, 2015 @ 11:19 am

      Od zawsze. To że ogórek neutralizuje witaminę C w pomidorze nie oznacza, ze jest to połączenie trujące. Ja bardzo lubię te dwa Warzywa i nie zamierzam rezygnować tylko dlatego z ich łączenia tym bardziej, że na kanapce kładę po jednym plastrze. Pomidor to nie tylko źródło witaminy C (akurat w nim jest jej stosunkowo bardzo mało).

      Reply

  2. Anonimowy
    20 kwietnia, 2015 @ 11:52 am

    Chętnie będę zaglądać po cykl śniadaniowy 🙂 Nawet z samej ciekawości 🙂

    Reply

  3. Sylwia
    18 maja, 2015 @ 6:36 pm

    ja również łączę pomidora z ogórkiem:) bardzo lubię 🙂 i chwalę sobie:) atakie kanapeczki! idealne na śniadanie

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *