Spaghetti z zielonym pesto bazyliowo-pietruszkowym to błyskawiczny przepis na pyszny obiad, który jest sycący, a także ma w swoim składzie ogrom witamin. Pesto przygotowane ze świeżych ziół jest nie tylko bezporównywalnie smaczniejsze od tego ze sklepowego słoiczka, ale także bardzo zdrowe. Posiada dużą zawartość witaminy C, E, A, K, B oraz minerały takie jak np. magnez, wapń, potas. W tym daniu znajdziemy także kwas foliowy. W okresie wzmożonych zachorowań lub gdy chcemy podbudować naszą odporność, posiłki tego typu są jak najbardziej wskazane.
Całość do przygotowania w czasie, gdy gotuje się nam makaron. Czyli w około 10 minut.
Spaghetti z zielonym pesto bazyliowo-pietruszkowym
Podane składniki wystarczą do podania z 500 g dobrej jakości makaronu spaghetti.
Spaghetti z zielonym pesto – składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 pęczki bazylii (użyłam wycięte z dwóch doniczek)
- 3 ząbki czosnku
- 100 g pestek słoneczniku
- około 150 ml oliwy
- 100 g twardego żółtego sera, plus troszkę do potarcia na wierzch
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 500 g makaronu spaghetti.
Spaghetti z zielonym pesto – wykonanie:
- Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy, płuczemy gorącą wodą i przykrywamy, aby nie wystygł.
- Przygotowujemy produkty: czosnek obieramy i siekamy, zioła myjemy i kroimy na drobniejsze kawałki a ser trzemy na tarce.
- W blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki na pesto i przez chwilę siekamy, aż masa będzie gładka.
- Jeżeli nasze pesto jest bardzo gęste, dolewamy do niego jeszcze odrobinę oliwy.
- Sprawdzamy smak i razie potrzeby solimy oraz doprawiamy pieprzem.
- Pesto dokładamy do makaronu i dokładnie łączymy.
- Podajemy od razu, posypane odrobiną tartego sera.
Smacznego!
Jeżeli lubisz pesto, zobacz też przepis na:
Zupa krem brokułowa z pesto z rukoli
Włoski chlebek z zielonym pesto