Murzynek z dżemem w składzie to ciasto, które upiekłam w swoim życiu jako pierwsze, jeszcze gdy byłam w podstawówce. Murzynek wyrósł pulchny, wilgotny, wręcz idealny! Pamiętam to, jak dziś, bo wbrew pozorom, pomimo udanego wypieku, nie jest to dobre wspomnienie ;-). Wybrałam przepis z książki kucharskiej, który wydawał mi się najłatwiejszy. I faktycznie to był najłatwiejszy przepis, ale z perspektywy czasu wiem, co poszło nie tak. Byłam wtedy wrogiem pierników. Wszelakich przypraw korzennych w ciastach. Nie smakowało mi i tyle. Nie mój smak. Przepis był opisany jako: ciemny biszkopt, a ja jako niedoświadczona kuchareczka, nie miałam pojęcia, że dżem, cynamon i kakao dodane do ciasta równa się murzynek, czyli ciasto bardzo podobne w smaku do piernika. Zrobiłam, upiekłam i wyjęłam. A potem spróbowałam. Ale byłam wtedy zła. Czułam się bardzo oszukana… Moje pierwsze, takie piękne, pulchne i tak bardzo… podobne do piernika!
Teraz wspominam to ze śmiechem i na szczęście polubiłam pierniki, a także murzynki oraz inne wypieki z nutą korzenną. Murzynek to bardzo proste ciasto, które zrobimy dosłownie w kilka minut (oprócz pieczenia), a gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, będzie jak znalazł. Moi chłopcy bardzo lubią takie wypieki, a składniki mamy zawsze w domu na takie ciacho. To jest takie ciasto, które potrafią przygotować sami.
Jeżeli masz ochotę na jeszcze więcej czekolady w cieście, zobacz przepis na brownie.
Murzynek z dżemem
Blaszka 27×37
Murzynek z dżemem składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 szklanki mleka
- 1.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- 5 średnich jajek
- nieduży słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (3-4 kopiaste łyżki)
- na polewę: łyżka masła i 100 g czekolady mlecznej.
Murzynek z dżemem – wykonanie:
Do jednego naczynia wybić żółtka, a do drugiego białka.
Do żółtek dodać wszystkie składniki, czyli: przesianą mąkę pszenną, mleko, cukier, sodkę, kakao oraz cynamon i dżem. Zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, mieszając łyżką, aż masa będzie jednolita.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z włączonym termoobiegiem ( mam piekarnik elektryczny, w gazowym można dać ciut większą temperaturę) przez 50 minut.
Chłodne ciasto murzynek z dżemem polać polewą z roztopionej czekolady i masła.
Smacznego!
Magdalena
24 marca, 2020 @ 8:50 pm
zdecydowanie uwielbiam!