M?j m?? jest istnym zwolennikiem mi?sa w przyprawie Gyros, wystarczy by doda? do niego papryk? i troch? cebulki, podsma?y? i jest zadowolony. Jednak nie jemy tego cz?sto, lubi? r??norodno?? w kuchni. Ale jak ju? robi? co? z gyrosem, to tak by by?o zawsze ciut inaczej. Robi?am jaki? czas temu zapiekank? Gyros z ry?em, kt?ra zbiera pozytywne komentarze i wcale si? nie dziwi?, bo jest bardzo smaczna. Kiedy zajrza?am po ni? to nasz?a mnie ochota na jak?? zapiekank?, ale chcia?am spr?bowa? czego? nowego. Wpad?am na pomys?, by farsz z gyrosem w?o?y? w nale?niki je zapiec w sosie serowym i to jest tak?e co? wspania?ego. Je?eli czasem zdarza si? Wam, ?e robicie takie nale?niki z farszem i przypraw? gyros (co? al’a wrapy) to warto spr?bowa? tej zapiekanki, wygl?da du?o efektowniej a tak naprawd? to tylko kilka minut pracy wi?cej. Nada si? na wiele okazji a znajomi b?d? prosi? o przepis – gwarantuj? 🙂
Przepis w?asny.
Przepis na blaszk? o wymiarach 20 x 30 cm.
Starczy dla 4 osobowej rodziny i jeszcze zostanie.
Sk?adniki na nale?niki ( wesz?o mi w blaszk? 17 nale?nik?w):
- 1 i 3/4 szklanki m?ki tortowej pszennej
- 3 jaja
- 300 ml
- 300 ml wody gazowanej
- 1 ?y?ka przyprawy Gyros
- szczypta soli
- olej do sma?enia
Mo?na zrobi? nale?niki wed?ug w?asnego przepisu, nie dodawa? do ciasta cukru tylko doda? ?y?k? przyprawy gyros.
Je?eli robisz nale?niki pierwszy raz, zapraszam Ci? do poradnika nale?nikowego 🙂
Sk?adniki na farsz:
- 0,8 kg mi?sa drobiowego z piersi kurczaka
- ?y?ka przyprawy gyros
- ma?a g??wka kapusty peki?skiej
- 1 zielony og?rek ( nie za du?y)
- 1 pomidor
- puszka kukurydzy konserwowej
- czerwona papryka
- t?uszcz do podsma?enia mi?sa
Sk?adniki na sos serowy:
- 30 dag mi?kkiego ???tego sera
- szklanka g?stej ?mietany 18%
- 3 jajka,
- ?y?eczka przyprawy gyros
Nim zaczniecie dodawa? przypraw? gyros do farszu i sosu to spr?bujcie czy jest s?ona, je?eli nie jest to nale?y doda? te? troszk? soli.
Dodatkowo:
- sos czosnkowy lub ketchup
Wykonanie:
Sk?adniki na mas? nale?nikow? zmiksowa?, ostawi? na 10-20 minut do nap?cznienia. Na rozgrzan? patelni? wlewa? po trochu ciasta, sma?y? nale?niki na z?oto po obu stronach.
Przygotowa? farsz.
Mi?so usma?y? z dodatkiem przyprawy. Warzywa umy?. Kapust? bez twardych cz??ci drobno pokroi? w kostk?. Og?rka obra?, pokroi? kostk?, podobnie pomidora. Kukurydz? ods?czy?. Z papryki usun?? gniazda nasienne, pokroi? w kostk?. Wszystkie sk?adniki po??czy? ze sob? jak na sa?atk?.
Przygotowa? sos:
Ser zetrze? na tarce o grubych oczkach (mo?na tak?e na tej o drobnych). Zmiksowa? ze ?mietan?, jajami i przypraw?.
Farsz nak?ada? w nale?niki i zwija? je w ciasne rulony. U?o?y? jedn? warstw? na spodzie, tak by na d?ugo?? mie?ci?y si? po dwa nale?niki. Pola? 1/3 sosu serowego, u?o?y? drug? warstw? ale odwrotnie ni? poprzedni?, tak by na d?ugo?? mie?ci? si? ju? tylko jeden nale?nik. Wyla? reszt? sosu.
Zapiekank? wstawi? do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec oko?o 25 minut by wierzch sie zarumieni?. Podawa? z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Zapiekanka ?wietnie si? kroi, nie rozpada si?. Do farszu mo?na doda? tak?e troch? ???tego sera, ca?o?? b?dzie jeszcze bardziej zwarta.
Smacznego! 🙂
Pozdrawiam, Kasia.
17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm
<3
3 listopada, 2015 @ 5:11 pm
<3