Jak to się stało, że nie wrzucałam tego dania jeszcze na blog? Robię je dość często, ale zawsze znika nim się obejrzę. Wszyscy bardzo lubimy tak przygotowaną chińszczyznę. Jest szybko – danie da się zrobić spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest także zdrowo.
To danie to moja wersja, taka “spolszczona” – nie ma tu chińskich grzybów ani bambusa. Jest za to czerwona papryka, która teraz jesienią jest najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek który absolutnie uwielbiam (ale tylko jako świeży ugotowany czy mrożony). Do tego mięso z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, która jest już bardziej “chińska”. Całość jest bardzo smaczna i dająca się polubić na tyle by weszła na stałe do naszego menu.
Przepis własny.
Składniki na 3-4 porcje
- mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) – 0,6 kg
- ryż paraboliczny 200 g – 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż)
- 1 duża czerwona papryka
- 200 g groszku zielonego (może być mrożony)
- 2 cebule średniej wielkości
- tłuszcz do podsmażenia
Przyprawy po szczypcie, ja zawsze dokładam według uznania troszkę więcej któregoś z poniższych:
- słodka papryka
- ostra papryka
- pieprz ziołowy
- kmin rzymski (tego daję kilka szczypt)
- imbir
- sól
Można skorzystać z gotowej mieszanki do kuchni chińskiej, pilnować tylko by nie zawierała konserwantów itp.
Wykonanie:
Ugotować ryż według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Mięso pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski, przeciąć na pół lub na 3 części jeżeli papryka jest bardzo duża. Groszek ugotować na miękko. Cebule pokroić w cieniutkie plastry.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, najpierw podsmażyć cebulkę z dodatkiem soli, po chwili dodać paprykę (podsmażać aż lekko zmięknie), następnie dodać mięso. Kiedy mięso jest już miękkie dodać groszek. Doprawić do smaku. Danie powinno być wyraziste, pikantne.
Mięso z dodatkami podawać ułożone na ryżu. Ryż można także doprawić do smaku kminem i imbirem.
Ps.
Jeżeli na patelni zostało trochę tłuszczu, można dolać do niego szklankę bulionu, doprawić w/w przyprawami i zaklepać mąką. Polać tak przygotowanym sosem ryż.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia.