Skip to content

Szybka ale zdrowa chińszczyzna.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jak to się stało, że nie wrzucałam tego dania jeszcze na blog? Robię je dość często, ale zawsze znika nim się obejrzę. Wszyscy bardzo lubimy tak przygotowaną chińszczyznę. Jest szybko – danie da się zrobić spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest także zdrowo.
To danie to moja wersja, taka “spolszczona” – nie ma tu chińskich grzybów ani bambusa. Jest za to czerwona papryka, która teraz jesienią jest najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek który absolutnie uwielbiam (ale tylko jako świeży ugotowany czy mrożony). Do tego mięso z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, która jest już bardziej “chińska”. Całość jest bardzo smaczna i dająca się polubić na tyle by weszła na stałe do naszego menu.
Przepis własny.
Składniki na 3-4 porcje
  • mięso z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej odłączone od kości mięso z udźca kurczaka) – 0,6 kg
  • ryż paraboliczny 200 g – 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 200 g groszku zielonego (może być mrożony)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • tłuszcz do podsmażenia
Przyprawy po szczypcie, ja zawsze dokładam według uznania troszkę więcej któregoś z poniższych:
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • pieprz ziołowy
  • kmin rzymski (tego daję kilka szczypt)
  • imbir
  • sól
Można skorzystać z gotowej mieszanki do kuchni chińskiej, pilnować tylko by nie zawierała konserwantów itp.
Wykonanie:
Ugotować ryż według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Mięso pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski, przeciąć na pół lub na 3 części jeżeli papryka jest bardzo duża. Groszek ugotować na miękko. Cebule pokroić w cieniutkie plastry.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, najpierw podsmażyć cebulkę z dodatkiem soli, po chwili dodać paprykę (podsmażać aż lekko zmięknie), następnie dodać mięso. Kiedy mięso jest już miękkie dodać groszek. Doprawić do smaku. Danie powinno być wyraziste, pikantne.
Mięso z dodatkami podawać ułożone na ryżu. Ryż można także doprawić do smaku kminem i imbirem.
Ps.
Jeżeli na patelni zostało trochę tłuszczu, można dolać do niego szklankę bulionu, doprawić w/w przyprawami i zaklepać mąką. Polać tak przygotowanym sosem ryż.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *