Skip to content

Szybka ale zdrowa chi?szczyzna.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Jak to si? sta?o, ?e nie wrzuca?am tego dania jeszcze na blog? Robi? je do?? cz?sto, ale zawsze znika nim si? obejrz?. Wszyscy bardzo lubimy tak przygotowan? chi?szczyzn?. Jest szybko – danie da si? zrobi? spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest tak?e zdrowo.
To danie to moja wersja, taka „spolszczona” – nie ma tu chi?skich grzyb?w ani bambusa. Jest za to czerwona papryka, kt?ra teraz jesieni? jest najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek kt?ry absolutnie uwielbiam (ale tylko jako ?wie?y ugotowany czy mro?ony). Do tego mi?so z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, kt?ra jest ju? bardziej „chi?ska”. Ca?o?? jest bardzo smaczna i daj?ca si? polubi? na tyle by wesz?a na sta?e do naszego menu.
Przepis w?asny.
Sk?adniki na 3-4 porcje
  • mi?so z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej od??czone od ko?ci mi?so z ud?ca kurczaka) – 0,6 kg
  • ry? paraboliczny 200 g – 2 woreczki (ry? ten nigdy si? nie skleja, jest sypki; ma te? wi?cej w?a?ciwo?ci od?ywczych ni? zwyk?y bia?y ry?)
  • 1 du?a czerwona papryka
  • 200 g groszku zielonego (mo?e by? mro?ony)
  • 2 cebule ?redniej wielko?ci
  • t?uszcz do podsma?enia
Przyprawy po szczypcie, ja zawsze dok?adam wed?ug uznania troszk? wi?cej kt?rego? z poni?szych:
  • s?odka papryka
  • ostra papryka
  • pieprz zio?owy
  • kmin rzymski (tego daj? kilka szczypt)
  • imbir
  • s?l
Mo?na skorzysta? z gotowej mieszanki do kuchni chi?skiej, pilnowa? tylko by nie zawiera?a konserwant?w itp.
Wykonanie:
Ugotowa? ry? wed?ug opisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Mi?so pokroi? w kostk?. Papryk? oczy?ci? z nasion, pokroi? w paski, przeci?? na p?? lub na 3 cz??ci je?eli papryka jest bardzo du?a. Groszek ugotowa? na mi?kko. Cebule pokroi? w cieniutkie plastry.
Na patelni rozgrza? t?uszcz, najpierw podsma?y? cebulk? z dodatkiem soli, po chwili doda? papryk? (podsma?a? a? lekko zmi?knie), nast?pnie doda? mi?so. Kiedy mi?so jest ju? mi?kkie doda? groszek. Doprawi? do smaku. Danie powinno by? wyraziste, pikantne.
Mi?so z dodatkami podawa? u?o?one na ry?u. Ry? mo?na tak?e doprawi? do smaku kminem i imbirem.
Ps.
Je?eli na patelni zosta?o troch? t?uszczu, mo?na dola? do niego szklank? bulionu, doprawi? w/w przyprawami i zaklepa? m?k?. Pola? tak przygotowanym sosem ry?.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *