Jak to si? sta?o, ?e nie wrzuca?am tego dania jeszcze na blog? Robi? je do?? cz?sto, ale zawsze znika nim si? obejrz?. Wszyscy bardzo lubimy tak przygotowan? chi?szczyzn?. Jest szybko – danie da si? zrobi? spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest tak?e zdrowo.
To danie to moja wersja, taka „spolszczona” – nie ma tu chi?skich grzyb?w ani bambusa. Jest za to czerwona papryka, kt?ra teraz jesieni? jest najsmaczniejsza; jest cebula i zielony groszek kt?ry absolutnie uwielbiam (ale tylko jako ?wie?y ugotowany czy mro?ony). Do tego mi?so z piersi kurczaka oraz mieszanka przypraw, kt?ra jest ju? bardziej „chi?ska”. Ca?o?? jest bardzo smaczna i daj?ca si? polubi? na tyle by wesz?a na sta?e do naszego menu.
Przepis w?asny.
Sk?adniki na 3-4 porcje
- mi?so z piersi kurczaka (a jeszcze lepiej od??czone od ko?ci mi?so z ud?ca kurczaka) – 0,6 kg
- ry? paraboliczny 200 g – 2 woreczki (ry? ten nigdy si? nie skleja, jest sypki; ma te? wi?cej w?a?ciwo?ci od?ywczych ni? zwyk?y bia?y ry?)
- 1 du?a czerwona papryka
- 200 g groszku zielonego (mo?e by? mro?ony)
- 2 cebule ?redniej wielko?ci
- t?uszcz do podsma?enia
Przyprawy po szczypcie, ja zawsze dok?adam wed?ug uznania troszk? wi?cej kt?rego? z poni?szych:
- s?odka papryka
- ostra papryka
- pieprz zio?owy
- kmin rzymski (tego daj? kilka szczypt)
- imbir
- s?l
Mo?na skorzysta? z gotowej mieszanki do kuchni chi?skiej, pilnowa? tylko by nie zawiera?a konserwant?w itp.
Wykonanie:
Ugotowa? ry? wed?ug opisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Mi?so pokroi? w kostk?. Papryk? oczy?ci? z nasion, pokroi? w paski, przeci?? na p?? lub na 3 cz??ci je?eli papryka jest bardzo du?a. Groszek ugotowa? na mi?kko. Cebule pokroi? w cieniutkie plastry.
Na patelni rozgrza? t?uszcz, najpierw podsma?y? cebulk? z dodatkiem soli, po chwili doda? papryk? (podsma?a? a? lekko zmi?knie), nast?pnie doda? mi?so. Kiedy mi?so jest ju? mi?kkie doda? groszek. Doprawi? do smaku. Danie powinno by? wyraziste, pikantne.
Mi?so z dodatkami podawa? u?o?one na ry?u. Ry? mo?na tak?e doprawi? do smaku kminem i imbirem.
Ps.
Je?eli na patelni zosta?o troch? t?uszczu, mo?na dola? do niego szklank? bulionu, doprawi? w/w przyprawami i zaklepa? m?k?. Pola? tak przygotowanym sosem ry?.
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia.