Witajcie, grudzień na blogu będzie już Świąteczny 🙂 Cykl ten zacznę domową wędliną. Domowe wędliny zazwyczaj stawiamy na naszych stołach w Święta i szkoda, że tylko wtedy. Domowe wędliny są naturalne, są prawdziwie aromatyczne i mamy pewność co do świeżości. Ten przepis to banalnie prosta sprawa – wkładamy do garnka wszystkie składniki, gotujemy 5 minut, odstawiamy na kilka godzin i znów gotujemy 5 minut, chłodzimy i to wszystko. Nie bójcie się tych “5 minut” – całość ma wystarczająco dużo czasu, by mięso w środku dostało odpowiedniej temperatury. Jak widać na zdjęciach – nie jest surowe. Schab jest soczysty oraz mięciutki.
Składniki:
- 2 litry wody
- kawałek schabu – np. 1 kg
- 4 łyżki soli
- 5 ziaren jałowca
- 3 goździki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 posiekane ząbki czosnku
- płaska łyżka pieprzu ziołowego
- 1,5 łyżki majonezu
- 1,5 łyżki musztardy
- 1 łyżka majeranku
- 1 płaska łyżka kolendry w ziarnach
- 2 liście laurowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem z mięsem włożyć do garnka. Wstawić na gaz o średniej mocy palnika i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć palnik. Całość zostawić pod przykryciem na 7 godzin (odstęp pomiędzy gotowaniem powinien wynosić minimum 6 godzin). Po tym czasie ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy 5 minut i wyłączamy. Zostawimy do całkowitego wychłodzenia.
Mięso owijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki by kolejnego dnia cieszyć się wspaniałym smakiem gotowanego schabu 🙂
Smacznego!
Pozdrawiam, Kasia 🙂
Edyta Hinc
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
Witaj Kasiu:) Mam pytanie, czy wystarczy tylko 10 minut gotowania schabu? Mam wlasnie zakupiony spory kawalek schabu i chce zrobic wedline z niego:) pozdrawiam
Edyta Hinc
17 kwietnia, 2018 @ 12:17 pm
Dziękuję za odpowiedz:)
Edyta Hinc
3 grudnia, 2015 @ 10:40 am
Witaj Kasiu:) Mam pytanie, czy wystarczy tylko 10 minut gotowania schabu? Mam wlasnie zakupiony spory kawalek schabu i chce zrobic wedline z niego:) pozdrawiam
Katarzyna Rzepecka
3 grudnia, 2015 @ 4:31 pm
W zupełności wystarczy 🙂 niektórzy gotują 6 minut. można dać ta minute lub dwie więcej. Ale tak naprawdę cały proces termiczny dzięki któremu mięso jest ugotowane zachodzi podczas stygniecia 🙂
Edyta Hinc
18 grudnia, 2015 @ 11:47 am
Dziękuję za odpowiedz:)
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
Super. Zrobię na święta 🙂
Anonimowy
3 grudnia, 2015 @ 9:31 pm
Super. Zrobię na święta 🙂
Iza Zarzycka
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
Dzień dobry 😊 czy mogę wykorzystać Pani przepis i opublikować go na moim blogu? Sama również przygotowuję pięciominutowe mięso, jednak do tej pory korzystałam z innego przepisu. Pozdrawiam serdecznie
Iza Zarzycka
5 grudnia, 2015 @ 11:19 am
Dzień dobry ? czy mogę wykorzystać Pani przepis i opublikować go na moim blogu? Sama również przygotowuję pięciominutowe mięso, jednak do tej pory korzystałam z innego przepisu. Pozdrawiam serdecznie
Katarzyna Rzepecka
5 grudnia, 2015 @ 12:49 pm
Przepisy są po to by z nich korzystać 🙂 proszę tylko o to by nie kopiować zdjęć a Przepis ubrać we własne słowa 🙂 sama receptura (przepisów na każdym blogu) nigdy nie była objęta prawami autorskimi – wiec spokojna głowa 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
Super przepis..wlasnie zrobiłam schabik jutro zobaczymy jak wyszedł 😁
Anonimowy
6 grudnia, 2015 @ 10:20 am
Super przepis..wlasnie zrobiłam schabik jutro zobaczymy jak wyszedł ?
Katarzyna Rzepecka
6 grudnia, 2015 @ 1:37 pm
Koniecznie proszę podzielić się opinią 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
Witam. Jestem antytalenciem dlatego zadam może głupie pytanie. Czy majonez i musztardę też wrzucić do garnka?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
Tak 🙂
Anonimowy
18 grudnia, 2015 @ 5:30 pm
Witam. Jestem antytalenciem dlatego zadam może głupie pytanie. Czy majonez i musztardę też wrzucić do garnka?
Katarzyna Rzepecka
20 grudnia, 2015 @ 12:18 pm
Tak 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 12:17 pm
Dzień dobry 🙂 Mam schab 1,80 kg czy ilość przypraw mam zwiększyć i o ile?
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia 🙂
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm
Ilość przypraw zwiększamy proporcjonalnie do ilości wody. Jeżeli kawałek nie mieści się w 2 litrach, to zrobić np 1,5 porcji. Wielkość mięsa nie ma tak dużego znaczenia jak proporcja przypraw do wody 🙂 Dziękuję i wzajemnie życzę Wesołych Świąt 🙂
Anonimowy
22 grudnia, 2015 @ 7:22 pm
Dzień dobry 🙂 Mam schab 1,80 kg czy ilość przypraw mam zwiększyć i o ile?
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia 🙂
Katarzyna Rzepecka
22 grudnia, 2015 @ 8:16 pm
Ilość przypraw zwiększamy proporcjonalnie do ilości wody. Jeżeli kawałek nie mieści się w 2 litrach, to zrobić np 1,5 porcji. Wielkość mięsa nie ma tak dużego znaczenia jak proporcja przypraw do wody 🙂 Dziękuję i wzajemnie życzę Wesołych Świąt 🙂
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
czy czas między gotowaniami można wydłużyc do kilkunastu godz?
Anonimowy
29 czerwca, 2016 @ 7:09 pm
czy czas między gotowaniami można wydłużyc do kilkunastu godz?
Katarzyna Rzepecka
30 czerwca, 2016 @ 3:36 pm
Sądzę, ze tak. Tylko najlepiej wtedy wstawić całość po wychlodzeniu do lodówki. Jest ciepło i lepiej nie narażać wywaru i mięsa na zepsucie.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
Czy mogę zamiast schabu użyć szynki?
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:17 am
Tak. Każde mięso wieprzowe można tutaj użyć. W przypadku szynki czy karkówki wydluzamy czas do 6 minut zamiast przepisowych 5 minut. Byle mięso nie było poprzerastane mocno tłuszczem. Wtedy najlepiej je zasznurowac.
Anonimowy
5 września, 2016 @ 4:25 pm
Czy mogę zamiast schabu użyć szynki?
Katarzyna Rzepecka
5 września, 2016 @ 5:20 pm
Tak. Każde mięso wieprzowe można tutaj użyć. W przypadku szynki czy karkówki wydluzamy czas do 6 minut zamiast przepisowych 5 minut. Byle mięso nie było poprzerastane mocno tłuszczem. Wtedy najlepiej je zasznurowac.
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
Mięso wychodzi super, najczęściej robię schab, ale pyszna też jest łopatka. Kilka razy robiłam schab i łopatkę razem (po prostu mniejsze kawałki), na moim stole gości ono już od kilku lat. Pozdrawiam
Anonimowy
14 listopada, 2016 @ 6:56 pm
Mięso wychodzi super, najczęściej robię schab, ale pyszna też jest łopatka. Kilka razy robiłam schab i łopatkę razem (po prostu mniejsze kawałki), na moim stole gości ono już od kilku lat. Pozdrawiam
barbara maslankiewicz
17 kwietnia, 2018 @ 12:17 pm
Wyszło SUPERWO!!????,
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 12:18 pm
Bardzo się cieszę, ze przepis przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam
barbara maslankiewicz
19 listopada, 2016 @ 9:02 am
Wyszło SUPERWO!!????,
Katarzyna Rzepecka
19 listopada, 2016 @ 11:51 am
Bardzo się cieszę, ze przepis przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:16 am
Ja zrobiłam szynkę, rewelacja 🙂 Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂
Anonimowy
23 listopada, 2016 @ 9:44 am
Ja zrobiłam szynkę, rewelacja 🙂 Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂