Yoka (Ёка) – leniwe chaczapuri.
Danie kuchni kaukaskiej, nazywane leniwym chaczapuri. Proste, szybkie i do wykonania w kilka minut. Kiedy masz ochotę na ciepłe śniadanie, a przejadły Ci się już jajecznice, yoka uratuje sytuację. Do cienkiego chlebka pszennego typu lawasz (sprawdzi się też placek typu tortilla) czy pita kładziemy jajo i ser. Dodatki są tak naprawdę przeróżne, ale te są typowe dla tego dania. Całość zawijamy w kopertę i obsmażamy na maśle. Uwielbiam dodawać do tego dania także szynkę i świeże zioła. Jest jeszcze smaczniej.
A przepis na tradycyjne chaczapuri znajdziesz tutaj.
Yoka (Ёка) – leniwe chaczapuri
Składniki:
⦁ 4 lawasze
⦁ 4 rozkłócone jajka
⦁ sól i pieprz
⦁ masło do smażenia
⦁ 4 plastry szynki
⦁ 30 dag sera żółtego
⦁ łyżka posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce i podzielić na cztery porcje. Jajka rozkłócić.
Na środek pszennego chlebka delikatnie wylać rozkłócone jajko. Następnie posolić je i dodać pieprzu. Na jajko ułożyć plaster szynki. Szynkę posypać jedną z czterech części sera, startego na tarce. Posypać posiekaną natką pietruszki. Boki zawinąć ku górze, tworząc zamkniętą kopertę. Czynność powtórzyć przy pozostałych chlebkach.
Danie smażyć na maśle na małej mocy palnika po obu stronach, by jajko miało czas na ścięcie się, a skórka ładnie się zarumieniła. Ważne jest, by yoka dobrze w środku się zagrzała.
Smacznego!