Skip to content

Racuchy na kefirze, z jab?kami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Delikatne, mi?ciutkie, s?odkie racuchy na bazie kefiru. W por?wnaniu do tych na mleku s? zdecydowanie bardziej g??bokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, ?e fajnie podrastaj? a dodatek jab?ek jest dodatkowym akcentem smakowym w ca?o?ci. Racuszki s? bardzo syte i nie da si? ich zbyt du?o zje??. Najlepsze po przestygni?ciu, kiedy osi?gaj? niemal temperatur? pokojow?. 

Sk?adniki:
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 szklanki m?ki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • p?? szklanki cukru
  • p?aska ?y?eczka sody oczyszczonej (mo?na zast?pi? te? proszkiem do pieczenia)
  • cukier puder do opr?szenia
  • 4 jab?ka
  • t?uszcz do sma?enia
Wykonanie:

Jab?ka obra? ze sk?rki, pozbawi? gniazd nasiennych i pokroi? w drobn? kostk?.
Do misy wla? kefir, wbi? jaja, doda? cukier, sod?. Ca?o?? miksowa? na ma?ych obrotach, nast?pnie stopniowo dodawa? m?k?. Kiedy masa jest sp?jna nale?y doda? jab?ka i delikatnie po??czy? je z mas? za pomoc? miksera lub ?y?ki. 
Na patelni rozgrza? t?uszcz. Nak?ada? du?? ?y?k? porcj? ciasta na patelni? i rumieni? na mocno z?oty kolor po obu stronach. Wy?o?y? na r?cznik papierowy. Podawa? opr?szone cukrem pudrem.
Smacznego!
Dobrego dnia 🙂

9 komentarzy

  1. Niemodelka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

    Pychotka! Też bardzo lubię racuchy na kefirze 🙂

    Reply

  2. Niemodelka
    18 kwietnia, 2016 @ 8:58 am

    Pychotka! Te? bardzo lubi? racuchy na kefirze 🙂

    Reply

  3. Anonimowy
    26 listopada, 2016 @ 2:14 pm

    d o b r e p o m a r a n c z o w e

    Reply

  4. Ola
    17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

    Pyszniutkie Kasia☺Czy ja wiem, że ich za dużo nie da się zjeść? ☺

    Reply

  5. Ola
    17 stycznia, 2017 @ 4:01 pm

    Pyszniutkie Kasia?Czy ja wiem, ?e ich za du?o nie da si? zje??? ?

    Reply

  6. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

    lubię ten przepis !

    Reply

  7. Anonimowy
    11 lipca, 2017 @ 8:08 am

    lubi? ten przepis !

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *