Delikatne, mi?ciutkie, s?odkie racuchy na bazie kefiru. W por?wnaniu do tych na mleku s? zdecydowanie bardziej g??bokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, ?e fajnie podrastaj? a dodatek jab?ek jest dodatkowym akcentem smakowym w ca?o?ci. Racuszki s? bardzo syte i nie da si? ich zbyt du?o zje??. Najlepsze po przestygni?ciu, kiedy osi?gaj? niemal temperatur? pokojow?.
Sk?adniki:
- 2 szklanki kefiru
- 2 szklanki m?ki pszennej typ 500
- 2 jajka
- p?? szklanki cukru
- p?aska ?y?eczka sody oczyszczonej (mo?na zast?pi? te? proszkiem do pieczenia)
- cukier puder do opr?szenia
- 4 jab?ka
- t?uszcz do sma?enia
Wykonanie:
Jab?ka obra? ze sk?rki, pozbawi? gniazd nasiennych i pokroi? w drobn? kostk?.
Do misy wla? kefir, wbi? jaja, doda? cukier, sod?. Ca?o?? miksowa? na ma?ych obrotach, nast?pnie stopniowo dodawa? m?k?. Kiedy masa jest sp?jna nale?y doda? jab?ka i delikatnie po??czy? je z mas? za pomoc? miksera lub ?y?ki.
Na patelni rozgrza? t?uszcz. Nak?ada? du?? ?y?k? porcj? ciasta na patelni? i rumieni? na mocno z?oty kolor po obu stronach. Wy?o?y? na r?cznik papierowy. Podawa? opr?szone cukrem pudrem.
Smacznego!
Dobrego dnia 🙂
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Pychotka! Też bardzo lubię racuchy na kefirze 🙂
18 kwietnia, 2016 @ 8:58 am
Pychotka! Te? bardzo lubi? racuchy na kefirze 🙂
26 listopada, 2016 @ 2:14 pm
d o b r e p o m a r a n c z o w e
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Pyszniutkie Kasia☺Czy ja wiem, że ich za dużo nie da się zjeść? ☺
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
To dobrze, że smakują 😀
17 stycznia, 2017 @ 4:01 pm
Pyszniutkie Kasia?Czy ja wiem, ?e ich za du?o nie da si? zje??? ?
18 stycznia, 2017 @ 8:49 am
To dobrze, ?e smakuj? 😀
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
lubię ten przepis !
11 lipca, 2017 @ 8:08 am
lubi? ten przepis !