Delikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają a dodatek jabłek jest dodatkowym akcentem smakowym w całości. Racuszki są bardzo syte i nie da się ich zbyt dużo zjeść. Najlepsze po przestygnięciu, kiedy osiągają niemal temperaturę pokojową.
Składniki:
- 2 szklanki kefiru
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić też proszkiem do pieczenia)
- cukier puder do oprószenia
- 4 jabłka
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
Do misy wlać kefir, wbić jaja, dodać cukier, sodę. Całość miksować na małych obrotach, następnie stopniowo dodawać mąkę. Kiedy masa jest spójna należy dodać jabłka i delikatnie połączyć je z masą za pomocą miksera lub łyżki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta na patelnię i rumienić na mocno złoty kolor po obu stronach. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Dobrego dnia 🙂
Niemodelka
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Pychotka! Też bardzo lubię racuchy na kefirze 🙂
Niemodelka
18 kwietnia, 2016 @ 8:58 am
Pychotka! Też bardzo lubię racuchy na kefirze 🙂
Anonimowy
26 listopada, 2016 @ 2:14 pm
d o b r e p o m a r a n c z o w e
Ola
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
Pyszniutkie Kasia☺Czy ja wiem, że ich za dużo nie da się zjeść? ☺
Katarzyna Rzepecka
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
To dobrze, że smakują 😀
Ola
17 stycznia, 2017 @ 4:01 pm
Pyszniutkie Kasia☺Czy ja wiem, że ich za dużo nie da się zjeść? ☺
Katarzyna Rzepecka
18 stycznia, 2017 @ 8:49 am
To dobrze, że smakują 😀
Anonimowy
17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am
lubię ten przepis !
Anonimowy
11 lipca, 2017 @ 8:08 am
lubię ten przepis !