Skip to content

Racuchy na kefirze, z jabłkami.

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email
Delikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają a dodatek jabłek jest dodatkowym akcentem smakowym w całości. Racuszki są bardzo syte i nie da się ich zbyt dużo zjeść. Najlepsze po przestygnięciu, kiedy osiągają niemal temperaturę pokojową. 

Składniki:
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić też proszkiem do pieczenia)
  • cukier puder do oprószenia
  • 4 jabłka
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
Do misy wlać kefir, wbić jaja, dodać cukier, sodę. Całość miksować na małych obrotach, następnie stopniowo dodawać mąkę. Kiedy masa jest spójna należy dodać jabłka i delikatnie połączyć je z masą za pomocą miksera lub łyżki. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta na patelnię i rumienić na mocno złoty kolor po obu stronach. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Dobrego dnia 🙂

9 komentarzy

  1. Niemodelka
    17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

    Pychotka! Też bardzo lubię racuchy na kefirze 🙂

    Reply

  2. Niemodelka
    18 kwietnia, 2016 @ 8:58 am

    Pychotka! Też bardzo lubię racuchy na kefirze 🙂

    Reply

  3. Anonimowy
    26 listopada, 2016 @ 2:14 pm

    d o b r e p o m a r a n c z o w e

    Reply

  4. Ola
    17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

    Pyszniutkie Kasia☺Czy ja wiem, że ich za dużo nie da się zjeść? ☺

    Reply

  5. Ola
    17 stycznia, 2017 @ 4:01 pm

    Pyszniutkie Kasia☺Czy ja wiem, że ich za dużo nie da się zjeść? ☺

    Reply

  6. Anonimowy
    17 kwietnia, 2018 @ 10:11 am

    lubię ten przepis !

    Reply

  7. Anonimowy
    11 lipca, 2017 @ 8:08 am

    lubię ten przepis !

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.