Chlebek z pesto – oj, jak ja go uwielbiam! Król wszystkich imprez, bo powiedzmy sobie szczerze – jest pikantny, mięciutki i najlepszy jeszcze na ciepło. Jest też po prostu PIĘKNY! Dlatego bardzo szybko przyciąga wzrok gości. A przy tym moi drodzy, jest też prosty.
Przepis nie jest trudny. Jest to banalne ciasto jak na zwyczajną włoską pizzę, czyli woda, mąka i drożdże. Ważny jest za to wkład, czyli nasze zielone pesto. Robi się je w minutkę, bo wystarczy wrzucić składniki do kielicha blendera i już jest gotowe. Preferuję tutaj pesto zielone z bazylii. Jest wyraziste i zawsze smakuje, nawet tym, którzy uparcie twierdzą, że nie lubią pesto 🙂 Ale to nie jest obowiązek, możesz dodać pesto z jarmużu, czy awokado – którekolwiek najbardziej Ci smakuje.
Chlebek z pesto świetnie się sprawdza przy daniach z grilla, czy przy sałatkach, bo pasuje naprawdę do wszystkiego tak jak zwyczajne pieczywo. Jest też smaczny po prostu sam, ot tak, na śniadanie 🙂
Chlebek z pesto
Składniki na ciasto:
- pół szklanki letniej wody
- 1.5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- łyżeczka drożdży instant
- płaska łyżeczka soli
- łyżka oliwy
Drożdże rozmieszać w wodzie. Do mąki dodać wodę z drożdżami, sól i oliwę. Wyrobić na gładką masę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Na pesto:
- garść liści z bazylii (dałam liście z jednej doniczki)
- łyżka płatków migdałowych
- łyżka tartego twardego sera
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Składniki na pesto wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na papkę. Pesto powinno mieć konsystencję jak ciasto na naleśniki, czyli dość lejące, ale nie wodniste. Jeżeli jest za gęste, można dodać jeszcze odrobinę oliwy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Chlebek z pesto – wykonanie:
Ciasto drożdżowe ponownie przerobić i z pomocą wałka oraz mąki rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na wierzch gotowego ciasta nałożyć pesto i równomiernie rozprowadzić. Następnie zawinąć je w rulon i przeciąć nożem wzdłuż, tak by dwa kawałki położone obok siebie, można było spleść ze sobą, tworząc coś na podobę warkocza. Ważne tylko, aby farsz był skierowany w górę.
Ja chlebek piekę na omączone blaszce, ale można także piec na papierze do pieczenia.
Chlebek z pesto wsunąć do nagrzanego do 180 piekarnika i piec około 25 minut, lub aż się ładnie zarumieni.
Smacznego!
Polecam też przepis na pizzę stromboli. Jest podobna do tego chlebka – przepis tutaj.