Lazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis – konkretnie na zapiekankę bolońską.
Składniki które podałam w przepisie wystarczą by zapełnić brytfannę o wielkości dużej blaszki do pieczenia – około 35 x 27. Taka ilość spokojnie starczy dla dużej rodziny – 6-8 osób. Można przygotować ją obok innych potraw na imprezę rodzinną, lub zmniejszyć składniki o połowę na obiad dla mniejszej rodziny 🙂
Składniki:
- 500 g makaronu lasagne (np. Lubella) – powinno wejść 24 płaty na formę
- żółty ser 30 dag
- olej do natłuszczenia formy i do podgotowania płatów makaronu
farsz mięsny:
- 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 duża biała cebula posiekana w kostkę
- 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach
- 2 puszki pomidorów z puszki – łącznie około 800 g
- łyżka suszonej bazylii, pieprz i sól jako przyprawy
- liść laurowy
sos beszamelowy:
- 800 ml mleka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
- pieprz i sól
- płaska łyżeczka czosnku w proszku
Wykonanie:
Makaron podgotować wkładając na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oleju. Ja gotowałam po 6-8 sztuk jednocześnie, przez 4-5 minut, tak by osiągnąć na pół miękkie płaty. Łyżką cedzakową wyciągać makaron i układać na brzegu durszlaka do odsączenia (bez płukania go bieżącą wodą). Bezpośrednio po wyciągnięciu rozdzielać makaron, kiedy wystygnie może być problem gdyż się poskleja.
Sos mięsny:
W dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, czosnek i liść laurowy – posolić i podsmażać aż cebula osiągnie złoty kolor. Następnie dodać mięso, rozbić je łyżką i także podsmażać aż straci kolor surowego mięsa. Dodać przyprawy: bazylię, sól i pieprz. Podsmażyć całość, i dodać pomidory z puszki. Sos gotować przez około pół godziny – by część soków odparowała. Na koniec usunąć liść laurowy i uzupełnić przyprawy jeżeli sos jest mało pikantny.
Sos beszamelowy:
Mleko podzielić na dwie części – 600 i 200 ml. Tą większą część zagotować w rondelku z dodatkiem przypraw, natomiast w tej mniejszej rozmieszać dokładnie mąkę. Na wrzące mleko wlać roztwór mączny i chwilkę gotować stale mieszając, by sos zgęstniał.
Na natłuszczoną blaszkę układamy kolejno warstwy:
- Warstwa makaronu – należy pilnować by zachodził na siebie.
- Warstwa sosu mięsnego.
- Warstwa sosu beszamelowego.
- Druga warstwa makaronu.
- Sos mięsny.
- Sos beszamelowy.
- Trzecia warstwa makaronu.
- Sos mięsny.
- Sos beszamelowy.
- Czwarta warstwa makaronu.
- Gruba warstwa sosu beszamelowego – makaron musi być dobrze przykryty.
- Warstwa startego żółtego sera.
Zapiekankę wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu odczekać około 20 minut i dopiero wtedy kroić.
Smacznego! 🙂